AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-349/14 - Sodba Okrajnega sodišča v Kranju št. ZSV 437/2012 z dne 6. 2. 2014

OPOMBA US RS
¤
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-349/14
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US31950
GESLA
1.5.51.2.10 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku odločanja o ustavni pritožbi - Razveljavitev/odprava izpodbijanega akta in vrnitev v novo odločanje. 5.3.20 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Svoboda izražanja „(39)“. 3.16 - Splošna načela - Sorazmernost. 2.1.3.2.1 - Viri ustavnega prava - Razredi - Sodna praksa - Mednarodna sodna praksa - Evropsko sodišče za človekove pravice. 2.1.3.2.2 - Viri ustavnega prava - Razredi - Sodna praksa - Mednarodna sodna praksa - Sodišče Evropskih skupnosti. 5.3.30.1 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Pravica do zasebnega življenja „(35, 36, 37)“ - Varstvo osebnih podatkov „(38)“. 1.4.10.6 - Ustavno sodstvo - Postopek - Vmesni postopki - Izločitev sodnika.
NAPADENI AKT
Sodba Okrajnega sodišča v Kranju št. ZSV 437/2012 z dne 6. 2. 2014
OBJAVA
Uradni list RS
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Petra Janša, Polhov Gradec in drugi
VRSTA AKTA
posamični akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Sodba Okrajnega sodišča v Kranju št. ZSV 437/2012 z dne 6. 2. 2014 se razveljavi in zadeva se vrne sodišču v novo odločanje.
EVIDENČNI STAVEK
V situaciji, kot je obravnavana, Okrajno sodišče ne opravlja samo vloge instančnega organa, temveč v enotnem upravnokaznovalnem postopku opravlja tudi funkcijo sodnega varstva iz prvega odstavka 23. člena Ustave. Ta med drugim pomeni tudi zagotovitev učinkovite in celovite vsebinske kontrole.   Ob upoštevnih očitkih, ki so jih pritožniki uveljavljali v zahtevi za sodno varstvo, in ob predhodni ugotovitvi, da prekrškovni organ za izrek prekrškovne sankcije ni navedel upoštevnih in zadostnih razlogov, ker svoje presoje ni opravil v skladu z zahtevami, na katere so v svojih odločitvah že večkrat opozorili Ustavno sodišče, Evropsko sodišče za človekove pravice in Sodišče Evropske unije, Okrajno sodišče te pomanjkljivosti ni odpravilo zgolj s sklicevanjem na izpodbijana stališča prekrškovnega organa. Okrajno sodišče bi moralo pri zagotavljanju funkcije sodnega varstva iz prvega odstavka 23. člena Ustave ob upoštevnih kriterijih in konkretnih okoliščinah primera tudi sámo oceniti, ali so pritožniki s svojimi ravnanji izpolnili znake očitanega prekrška, nato pa s tehtanjem pravic v koliziji odgovoriti na vprašanje, ali je tu obravnavana objava osebnih podatkov prekomerno omejujoča za izvrševanje pravice do varstva osebnih podatkov iz prvega odstavka 38. člena Ustave. Pri tem bi moralo upoštevati še, da je bila z odločbo prekrškovnega organa ugotovljena odgovornost pritožnice za prekršek in ji je bila izrečena globa in da razlogov, ki bi za kaznovalni poseg v pritožničino pravico do svobode izražanja iz prvega odstavka 39. člena Ustave morali biti še posebno prepričljivi, v odločbi prekrškovnega organa ni bilo.   Ker je Okrajno sodišče svojo presojo v celoti oprlo na presojo, ki ne upošteva ustavnopravnih meril varstva pravice do svobode izražanja, je kršilo pravico pritožnice kot novinarke in drugih dveh pritožnikov do svobode izražanja iz prvega odstavka 39. člena Ustave. Zato je Ustavno sodišče izpodbijano sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo sodišču v novo odločanje. 

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window