Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-119/98 - Odlok o razpisu referenduma in določitvi referendumskih območij za ustanovitev občin ter za določitev oziroma spremembo njihovih območ...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi št. U-I-13/94 z dne 21. 1. 1994 (OdlUS III,8), št. U-I-183/94 z dne 9. 11. 1994 (OdlUS III,122). Obravnavana zadeva je po vsebini povezana z zadevami: U-I-125/98, U-I-127/98, U-I-130/98, U-I-131/98, U-I-138/98, U-I- 139/98, U-I-140/98, U-I-141/98, U-I-142/98, U-I-143/98, U-I- 144/98, U-I-145/98, U-I-147/98, U-I-148/98, U-I-150/98, U-I- 151/98, U-I-153/98, Up-79/98 in Up-80/98
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-119/98
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18888
GESLA
Občina, določitev območij, referendum. Občina, ustanavljanje. Referendum, določitev območja občin. Občina, sprememba območja. Načelo lokalne samouprave. Občina kot temeljna lokalna skupnost. Načelo pravne države. Sodelovanje pri upravljanju javnih zadev. Občina, kriterij za ustanavljanje, arbitrarnost Državnega zbora. Pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Odlok o razpisu referenduma in določitvi referendumskih območij za ustanovitev občin ter za določitev oziroma spremembo njihovih območij in razpisu referenduma za spremembo imen in sedežev občin (Uradni list RS, št. 21/98)
OBJAVA
Uradni list RS, št. 35/98
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Krajevna skupnosti Benedikt in drugi
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - je v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
V neskladju z Ustavo je, da Odlok o razpisu referenduma in določitvi referendumskih območij za ustanovitev občin ter za določitev oziroma spremembo njihovih območij in razpisu referenduma za spremembo imen in sedežev občin ne vsebuje določb o razpisu referenduma na območju občine Destrnik - Trnovska vas glede sedeža občine. Državni zbor mora to neskladje z Ustavo odpraviti najkasneje do 20. maja 1998 tako, da razpiše referendum na območju občine Destrnik - Trnovska vas. V neskladju z Ustavo je, da Odlok ne vsebuje določb o razpisu referenduma na območju naselja Prihova glede izločitve iz občine Mozirje in priključitve k občini Nazarje. Državni zbor mora to neskladje z Ustavo odpraviti najkasneje do 20. maja 1998 tako, da razpiše referendum na ustreznih območjih. V neskladju z Ustavo je, da Odlok ne vsebuje določb o razpisu referenduma o izločitvi delov občine v samostojno občino na naslednjih območjih: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart, Sveta Ana v Slovenskih Goricah, Sveti Jurij v Slovenskih Goricah, Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, Voličina, Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, Velika Polana, Šmarjeta, Mirna Peč, Horjul, Trzin, Žirovnica, Lipnica, Podlehnik, Žetale in Dobje. Državni zbor mora to neskladje z Ustavo odpraviti najkasneje do 20. maja 1998 tako, da sprejme odlok, s katerim bo razpisal referendum na ustreznih območjih. Točka I/23 Odloka ni v neskladju z Ustavo, če se razlaga tako, da se na referendumu o ustanovitvi občin ter za spremembo njihovih območij, ki je razpisan za nedeljo, 19. aprila 1998, na referendumskem območju pod točko I/23 navedenega odloka referendumski izid ugotavlja posebej za območje naselja Globoka. Točka I/7 Odloka ni v neskladju z Ustavo. Deli pobud, navedenih v uvodu te odločbe, ki se nanašajo na Zakon o postopku za ustanovitev občin ter za določitev njihovih območij (Uradni list RS, št. 44/96), se izločijo iz zadeve št. U-I-119/98 in se obravnavajo posebej.
EVIDENČNI STAVEK
V neskladju z Ustavo je, da Odlok o razpisu referenduma in določitvi referendumskih območij za ustanovitev občin ter za določitev oziroma spremembo njihovih območij in razpisu referenduma za spremembo imen in sedežev občin (Uradni list RS, št. 21/98) ne vsebuje določb o razpisu referenduma na območju občine Destrnik - Trnovska vas glede sedeža občine. Državni zbor mora to neskladje z Ustavo odpraviti najkasneje do 20. maja 1998 tako, da razpiše referendum na območju občine Destrnik - Trnovska vas. V neskladju z Ustavo je, da Odlok ne vsebuje določb o razpisu referenduma na območju naselja Prihova glede izločitve iz občine Mozirje in priključitve k občini Nazarje. Državni zbor mora to neskladje z Ustavo odpraviti najkasneje do 20. maja 1998 tako, da razpiše referendum na ustreznih območjih. V neskladju z Ustavo je, da Odlok ne vsebuje določb o razpisu referenduma o izločitvi delov občine v samostojno občino na naslednjih območjih: Benedikt, Cerkvenjak, Lenart, Sveta Ana v Slovenskih Goricah, Sveti Jurij v Slovenskih Goricah, Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, Voličina, Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, Velika Polana, Šmarjeta, Mirna Peč, Horjul, Trzin, Žirovnica, Lipnica, Podlehnik, Žetale in Dobje. Državni zbor mora to neskladje z Ustavo odpraviti najkasneje do 20. maja 1998 tako, da sprejme odlok, s katerim bo razpisal referendum na ustreznih območjih. Točka I/23 Odloka ni v neskladju z Ustavo, če se razlaga tako, da se na referendumu o ustanovitvi občin ter za spremembo njihovih območij, ki je razpisan za nedeljo, 19. aprila 1998, na referendumskem območju pod točko I/23 navedenega odloka referendumski izid ugotavlja posebej za območje naselja Globoka.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window