Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-30/04 - Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za območje Litije in Šmartna (Uradni list RS, št. ...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-30/04
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US24762
GESLA
1.5.51.1.5.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Zavrnitev pobude - Ker je očitno neutemeljena. 1.5.51.1.27.2 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Nepristojnost za presojo - Posamičnih aktov in dejanj/izvajanja predpisa. 3.13 - Splošna načela - Zakonitost. 5.5.1 - Temeljne pravice - Kolektivne pravice - Pravica do okolja (72, 73).
NAPADENI AKT
Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za območje Litije in Šmartna (Uradni list RS, št. 7/04)
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Anton Sončar, Litija
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev za območje Litije in Šmartna (Uradni list RS, št. 7/04) se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Neutemeljen je splošen očitek pobudnika, da je občinski Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o sprejetju prostorskih ureditvenih pogojev v neskladju z Zakonom o urejanju prostora, ker na spornem območju še ni navedene prometne in komunalne infrastrukture, saj Zakon o urejanju prostora ne zahteva komunalne opremljenosti zemljišč že ob načrtovanju gradenj z izvedbenimi prostorskimi akti, temveč šele ob dovoljevanju konkretnih gradenj na ureditvenih območjih, ki so z njimi urejena. Pri tem odločitev prvostopnega upravnega organa v konkretnem postopku, na katerega se sklicuje pobudnik, pomeni izvajanje izpodbijanega akta in ni predmet ustavnosodne presoje predpisa. Nezadovoljstvo z načrtovano prostorsko ureditvijo samo po sebi tudi ne pomeni kršitve pravice do zdravega življenjskega okolja po 72. členu Ustave, kot to pavšalno očita pobudnik z zatrjevanjem, da bodo na območju emisije. Pravica do zdravega okolja se varuje s standardi, ki veljajo za gradnje, in s standardi oziroma z normami, ki zagotavljajo, da ne pride do takšnih vplivov na okolje, ki bi bili tako prekomerni, da bi ogrožali zdravje ljudi. Do nedopustnih posegov v okolje lahko pride v primeru, če gre pri omenjenih vplivih za čezmerne obremenitve okolja.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window