Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba II Cp 16/2016 - pravica do objave popravka – popravek v ožjem smislu – popravek v širšem smislu – vsebina popravka – obširnost popravka – pravni standard

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
7.1.2016
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba II Cp 16/2016
INTERNA OZNAKA (*)
VSL0079250
SENAT, SODNIK
Anton Panjan (preds.), Majda Lušina (poroč.), Zvone Strajnar
INSTITUT VSRS
pravica do objave popravka – popravek v ožjem smislu – popravek v širšem smislu – vsebina popravka – obširnost popravka – pravni standard
PODROČJE VSRS
USTAVNO PRAVO – MEDIJSKO PRAVO – PRAVO INTELEKTUALNE LASTNINE
IZREK
I. Pritožbi se ugodi in se sodba spremeni tako, da se zavrne zahtevek, ki se glasi:

„Toženka mora kot odgovorna urednica informativnega programa A. objaviti popravek in prikaz nasprotnih dejstev tožnika z dne 21.8.2015 na prispevek z naslovom „...“, ki je bil prikazan v oddaji „A.“, ki se je začela ob 19. uri na programu televizije A. dne 19.08.2015 z naslednjo vsebino:

,,Popravljamo vsebino izjav novinarjev C. C., D. D. in E. E., ki so jih podali v oddaji „A.“, v prispevku z naslovom ,,...“ dne 19.8.2015 na programu A., in prikazujemo nasprotna dejstva s strani Združenja B.:

Ni resnična izjava novinarke C. C., da se je Slovenija, zaradi zahtev Evrope, lotila nepreglednega poslovanja kolektivnih organizacij, torej tudi B., ki ga preiskuje policija.

Policija B. ne preiskuje. B. deluje pregledno. Preglednost njegovega delovanja je bila že doslej zagotovljena z veljavnim normativnim okvirom (162. čl. ZASP) ter njegovo globalno vpetostjo. B. kot mednarodno zastopstvo za glasbene avtorske pravice nenehno nadzirajo mednarodne avtorske organizacije. Država je več let aktivno sodelovala na 34 sejah organov upravljanja Združenja B. in imenovala pooblaščenega finančnega revizorja, ki je v njenem imenu pregledoval zakonitost finančnega poslovanja Združenja B. Nobena finančna revizija do sedaj ni ugotovila nobenih nepravilnosti v njegovem poslovanju.

Ni resnična izjava novinarja D. D., da bodo morale te organizacije, ki na leto zberejo več kot 14 milijonov evrov (torej tudi B. – op. prizadete osebe), če bo nov zakon sprejet, med drugim razkriti pravila o delitvi in izplačilu zbranih avtorskih honorarjev.

Ta pravila so že razkrita. Oblikovana jasna pravila o delitvi avtorskih honorarjev so bila namreč eden od razpisnih pogojev URSIL za dodelitev dovoljenja za B.-jeovo delovanje (Ur. l. RS, št. 62, 30. 10. 1995, str. 3197 – Javni razpis za zbiranje prijav za kolektivno uveljavljanje ASP, tč. 5), B. ima pravila delitve objavljena na spletni strani: ... Enako velja tudi za vse sklepe, splošni obračun ter izplačila avtorskih honorarjev: ...

Ni resnična izjava novinarja E. E., da B. prikriva podatke o tem, kako med avtorje razdelijo izbrani denar.

Vsak avtor/imetnik pravice ima možnost vpogleda v celovito dokumentacijo svojega obračuna. Vsi podatki, ki se nanašajo na avtorja oz. imetnika pravice, so mu vedno na voljo na vpogled ter nekateri dostopni tudi na spletnem portalu za avtorje z individualnim geslom: .. Objava letnih poročil in objava višine letno izplačanih avtorskih honorarjev sta dostopni na spletni strani ...

Po pooblastilu Združenja B.

Odvetniška pisarna F.

odvetnik F. F.

navedeno pa objaviti najkasneje v drugi oddaji ,,A. na A., oz. v roku 48 ur po prejemu pravnomočne sodbe, na način, da bo objava popravka prebrana in objavljena s sliko, pri tem pa navesti, da gre za objavo na podlagi sodbe in citirati njen izrek, da ne bo izvršbe.

Toženka je tožniku dolžna povrniti njegove pravdne stroške z zakonskimi zamudnimi obrestmi od poteka paricijskega roka za njihovo plačilo do plačila, da ne bo izvršbe.“

II. Tožeča stranka je v roku 15. dni od prejema te sodbe dolžna toženi stranki plačati 924,69 EUR stroškov postopka, v primeru zamude s plačilom z zakonskimi zamudnimi obrestmi od izteka roka za prostovoljno izpolnitev dalje do plačila.
JEDRO
Ni ustrezen popravek v ožjem smislu (zanikanje oz. popravljanje objavljenih dejstev), ki se nanaša tudi na tisti del objavljenega obvestila, ki se tožeče stranke ne tiče. Ni ustrezen zelo obširen in gostobeseden popravek v širšem smislu (prikaz drugih ali nasprotnih dejstev).

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window