Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 197/99 - Zlom glave druge dlančnice na levi roki, zlom desne petnice, zlom čolnička v desnem stopalu, popoškodbena reakcija v desnem stopalu, s...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
V bolniškem staležu je bil skoraj 5 mesecev, doživel devet rentgenskih preiskav, imel levo roko v longeti in na desni nogi dokolenski prerezani mavec dvaindvajset dni, bergle je uporabljal en mesec in dvaindvajset dni, bil je devetkrat pri kirurgu in sedemnajstkrat pri splošnem zdravniku.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 197/99
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000538
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 197/99. Reviziji tožeče stranke je bilo delno ugodeno, odškodnina za ZŽA je bila zvišana z 2.500.000,00 SIT na 3.500.000,00 SIT.
OŠKODOVANEC
Moški, poškodovan na delu. Ob škodnem dogodku je bil star 21 let.
POŠKODBA
Zlom glave druge dlančnice na levi roki, zlom desne petnice, zlom čolnička v desnem stopalu, popoškodbena reakcija v desnem stopalu, skrčenost drugega do petega prsta desnega stopala ter udarnine levega kazalca in podplutbe pod njegovim nohtom.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe rok in ramenskega obroča - poškodbe skočnega sklepa in stopala
STRAH
300000 SIT Tožnik se ob dogodku ni močneje ustrašil, bil pa je zaskrbljen za izid zdravljenja dve leti.
TELESNE BOLEČINE
1600000 SIT Hude tri tedne, srednje hude tri tedne, lahke štiri mesece. Ob ekstremnih pogojih obremenjevanja ali ob dolgem stanju bo trpel lahke bolečine tudi v bodoče.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
3500000 SIT Pri tožniku gre za zmanjšano gibljivost skočnega sklepa lažje stopnje, delovno manjvrednost za dolgo stanje in hojo, za bolečnost desne petnice na direktni pritisk, za elektriziranje na notranji in hrbtni strani stopala in zmanjšano gibljivost drugega do petega prsta desnega stopala za polovico do tretjine. Vse to zmanjšuje tožnikovo življenjsko aktivnost za 23% in zaradi vseh treh prikrajšav v njegovi integriteti mu je bila priznana invalidnost III. stopnje. Vse to je tudi povzročilo, da je močno oviran pri daljši hoji in daljši stoji, zlasti na neravnem terenu. Sposoben je le za ležje in pretežno sedeče delo, hkrati pa je prisiljen nositi ortopedsko obuvalo. Takšno stanje ga je prisililo k temu, da je moral opustiti smučanje, tek in sploh atletiko, da teže vozi kolo in avto, s čimer se je vse prej ukvarjal. Moral je zamenjati svoj poklic rudarja za kopirničarja.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window