Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-79/11 - Poslovnik Državnega zbora (Uradni list RS, št. 92/07 - uradno prečiščeno besedilo in 105/10) (PoDZ), čl. 203 do 214

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-79/11
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US29850
GESLA
1.5.51.1.13.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Ugotovitev, da je predpis skladen - Z ustavo. 4.5.4.1 - Ustanove - Zakonodajni organi - Organizacija - Poslovnik. 4.5.11 - Ustanove - Zakonodajni organi - Položaj članov zakonodajnih organov. 4.7.4.1.6 - Ustanove - Pravosodni organi - Organizacija - Člani - Položaj.
NAPADENI AKT
Poslovnik Državnega zbora (Uradni list RS, št. 92/07 - uradno prečiščeno besedilo in 105/10) (PoDZ), čl. 203 do 214
OBJAVA
Uradni list RS
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Državni svet Republike Slovenije, Ljubljana
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Členi 203 do 214 Poslovnika Državnega zbora (Uradni list RS, št. 92/07 - uradno prečiščeno besedilo in 105/10) niso v neskladju z Ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
S poslovnikom Državni zbor ureja način izvrševanja svojih pristojnosti. Za izvrševanje določenih pristojnosti lahko pooblasti svoja delovna telesa, ki jih ustanovi z zakonom ali poslovnikom. Pri tem zasleduje tudi cilj, da so odločitve iz njegove pristojnosti, ki morajo biti sprejete v zelo kratkem času, sprejete pravočasno. Določba Poslovnika Državnega zbora, ki pooblašča mandatno-volilno komisijo, sestavljeno proporcionalno glede na sestavo Državnega zbora, da odloči o imuniteti poslanca, ki je v priporu, ni v neskladju z drugim odstavkom 83. člena Ustave, ker končno odločitev v vsakem primeru sprejme Državni zbor, ki na prvi naslednji seji odločitev komisije potrdi ali razveljavi in spremeni. Določba Poslovnika Državnega zbora, ki ureja odločanje o priznanju imunitete poslancu, ki je v priporu, se ne more uporabljati za odločanje o priznanju imunitete sodniku, ker se ta po izrecni določbi drugega odstavka 134. člena Ustave brez dovoljenja Državnega zbora sploh ne sme pripreti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window