AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-62/94 - Sklep Višjega sodišča v Ljubljani št. II Cp 764/94 z dne 11.5.1994 in sklep o dedovanju Temeljnega sodišča v Kranju, Enote v Kranju, št....

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svojo zadevo št. U-I-81/94 z dne 20. 3. 1997.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-62/94
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US18588
GESLA
Kmetijska zemljišča, dedovanje. Dedovanje, kmetijska zemljišča. Zaščitene kmetije. Denacionalizacija kmetijskih zemljišč. Načelo enakosti pred zakonom. Enako varstvo pravic. Pravica do zasebne lastnine in dedovanja. Varstvo zemljišč.
NAPADENI AKT
Sklep Višjega sodišča v Ljubljani št. II Cp 764/94 z dne 11.5.1994 in sklep o dedovanju Temeljnega sodišča v Kranju, Enote v Kranju, št. D 579/93-13 z dne 4.1.1994
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Sklep Višjega sodišča v Ljubljani in sklep o dedovanju Temeljnega sodišča v Kranju, Enote v Kranju se odpravita, razen v delu, ki vsebuje dedni dogovor. Zadeva se vrne Okrajnemu sodišču v Kranju v novo odločanje.
EVIDENČNI STAVEK
Z razveljavitvijo drugega odstavka 74. člena ZDen ne velja več ureditev, da se dedovanje vseh kmetijskih zemljišč, ki bodo v postopkih denacionalizacije vrnjena na ime pokojnih upravičencev, izvede le po splošnih pravilih dedovanja, ne pa tudi po posebnem zakonu, ki ureja dedovanje zaščitenih kmetij. Za dedovanje po posebnem zakonu mora biti izpolnjen pogoj, da je neko zemljišče pred podržavljenjem pripadalo kmetijski oziroma kmetijsko gozdarski gospodarski enoti, ki je bila kasneje določena kot zaščitena kmetija, in je bila kot taka predmet dedovanja po posebnih predpisih. Dejstvo,da pritožnik kmetije ni pridobil na podlagi dedovanja, ampak na podlagi dedne pogodbe, ne more biti razlog, da se deli kmetije, vrnjeni v denacionalizacijskem postopku, ne bi mogli dedovati po posebnih predpisih o dedovanju kmetijskih gospodarstev. Zaradi tega je potrebno predpise o dedovanju zaščitenih kmetij uporabiti tudi za dedovanje zemljišč, vrnjenih v postopku denacionalizacije, ki bi bila predmet dedovanja po posebnih predpisih, pa to niso bila, ker so bila podržavljena, oziroma za dedovanje zemljišč, ki so pripadala zaščiteni kmetiji, ki ni bila predmet dedovanja zaradi drugačnega dednega prenosa. Ker v izpodbijanih sklepih za dedovanje denacionaliziranih zemljišč niso bili uporabljeni posebni predpisi o dedovanju kmetij, ampak splošni predpisi o dedovanju, je bila pritožniku kršena njegova pravica do enakosti pred zakonom iz 14. člena Ustave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window