Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-60/94 - Odlok o odpravi in razveljavljenju vseh pravnih predpisov, izdanih med okupacijo po okupatorjih in njihovih pomagačih; o veljavnosti od...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-60/94
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17399
GESLA
Veljavnost predpisov, izdanih med okupacijo po okupatorjih in njihovih pomagačih. Nepristojnost Ustavnega sodišča za oceno predpisa, ki je prenehal veljati oz. se je prenehal uporabljati že na podlagi določb novejšega predpisa. Legitimacija Državnega tožilstva kot predlagatelja pred ustavnim sodiščem. Pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Odlok o odpravi in razveljavljenju vseh pravnih predpisov, izdanih med okupacijo po okupatorjih in njihovih pomagačih; o veljavnosti odločb, izdanih v tej dobi; o odpravi pravnih predpisov, ki so veljali v trenutku okupacije po sovražniku (Ur. list DFJ, št. 4/45)
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Generalni državni tožilec, Ljubljana
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrženje
IZREK
Zahteva za oceno ustavnosti Odloka o odpravi in razveljavljenju vseh pravnih predpisov, izdanih med okupacijo po okupatorjih in njihovih pomagačih; o veljavnosti odločb, izdanih v tej dobi; o odpravi pravnih predpisov, ki so veljali v trenutku okupacije po sovražniku, se zavrže.
EVIDENČNI STAVEK
Državni tožilec ni upravičen vložiti zahteve za oceno ustavnosti Odloka AVNOJ-a, če njegove določbe niso v neposredni zvezi s postopki, ki jih vodijo državni tožilci in pristojna sodišča na podlagi vloženih izrednih pravnih sredstev zoper pravnomočne kazenske sodbe, izdane na podlagi povojne kazenske zakonodaje. Ustavno sodišče tudi ne more ocenjevati ustavnosti uporabe določb Odloka, ki so bile z uveljavitvijo Zakona, s katerim so bile določbe Odloka potrjene, spremenjene, saj so s tem določbe Odloka prenehale veljati.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window