Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-89/97 - Odlok o pokopališkem redu Občine Krško (Uradni list RS, št. 65/96), 3. čl. Odlok o določitvi predmeta in pogojev za opravljanje gospod...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-89/97
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18436
GESLA
Lokalna skupnost, krajevna skupnost. Javne službe, lokalne gospodarske javne službe. Pogrebna in pokopališka dejavnost. Prenos opravljanja javnih služb z občine na krajevno skupnost, koncesije. Načelo svobodne gospodarske pobude. Podjetje, lastninsko preoblikovanje podjetja.
NAPADENI AKT
Odlok o pokopališkem redu Občine Krško (Uradni list RS, št. 65/96), 3. čl. Odlok o določitvi predmeta in pogojev za opravljanje gospodarske javne službe s podelitvijo koncesije za dejavnosti urejanja in vzdrževanja pokopališč in pogrebne storitve (Uradni list RS, št. 65/96), 3. odst. 2. čl. Sklep o določitvi območij, za katera se bo podeljevala koncesija za pokopališko dejavnost (Uradni list RS, št. 16/96)
OBJAVA
Uradni list RS, št. 45/97
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Gospodarska družba Kostak, Komunalno stavbeno podjetje d.d., Krško
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Člen 3 Odloka o pokopališkem redu Občine Krško, tretji odstavek 2. člena Odloka o določitvi predmeta in pogojev za opravljanje gospodarske javne službe s podelitvijo koncesije za dejavnosti urejanja in vzdrževanja pokopališč in pogrebne storitve in Sklep o določitvi območij, za katera se bo podeljevala koncesija za pokopališko dejavnost niso v neskladju z Ustavo in zakonom.
EVIDENČNI STAVEK
Neposreden prenos lokalne gospodarske javne službe v opravljanje krajevni skupnosti ob izpolnjevanju zakonskih pogojev ni v nasprotju z Zakonom o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) in z ustavnim načelom svobodne gospodarske pobude, saj je takšna možnost zakonsko predvidena v 35. členu Zakona o gospodarskih javnih službah, takšna določitev načina opravljanja lokalne gospodarske javne službe pa ne more predstavljati posega v svobodno gospodarsko pobudo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window