Navigacija

Zakon o prenosu pokojninskih pravic (ZPPP)

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 34-1623/2010, stran 4674 DATUM OBJAVE: 30.4.2010

VELJAVNOST: od 1.9.2010 / UPORABA: od 1.9.2010

RS 34-1623/2010

Verzija 1 / 1

Čistopis se uporablja od 1.9.2010 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 26.5.2020: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 34/10

Časovnica

Na današnji dan, 26.5.2020 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 1.9.2010
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

1623. Zakon o prenosu pokojninskih pravic (ZPPP)

 
 
Na podlagi druge alinee prvega odstavka 107. člena in prvega odstavka 91. člena Ustave Republike Slovenije izdajam
 

U K A Z
o razglasitvi Zakona o prenosu pokojninskih pravic (ZPPP)

 
Razglašam Zakon o prenosu pokojninskih pravic (ZPPP), ki ga je sprejel Državni zbor Republike Slovenije na seji 20. aprila 2010.
 
Št. 003‑02‑4/2010‑6
 
Ljubljana, dne 28. aprila 2010
 
dr. Danilo Türk l.r. Predsednik Republike Slovenije
 

Z A K O N
O PRENOSU POKOJNINSKIH PRAVIC (ZPPP)

 

I. SPLOŠNE DOLOČBE

 

1. člen

(vsebina in področje zakona)

 
(1)
S tem zakonom se ureja izvajanje Uredbe Sveta (EGS, ESAE, ESPJ) št. 259/68 z dne 29. februarja 1968 o določitvi Kadrovskih predpisov za uradnike in Pogojev za zaposlitev drugih uslužbencev Evropskih skupnosti, ter uvedbi posebnih ukrepov, začasno veljavnih za uradnike Komisije (UL L št. 56 z dne 4. 3. 1968, kakor je bila nazadnje spremenjena z Uredbo št. 420/2008 z dne 14. maja 2008 o prilagoditvi osebnih prejemkov in pokojnin uradnikov in drugih uslužbencev Evropskih skupnosti z učinkom od 1. julija 2007 (UL L št. 127 z dne 15. 5. 2008, str. 1).
 
(2)
S tem zakonom se ureja prenos pokojninskih pravic na podlagi že plačanih prispevkov oziroma premij v obvezno ali dodatno pokojninsko zavarovanje v Republiki Sloveniji pred nastopom zaposlitve pri instituciji, organu, uradu ali agenciji Evropske unije (v nadaljevanju besedila: EU) v sistem pokojninskega zavarovanja pri EU ter prenos sredstev iz sistema pokojninskega zavarovanja pri EU v pokojninski sistem Republike Slovenije ob prenehanju zaposlitve pri instituciji, organu, uradu ali agenciji EU.
 

2. člen

(osebna veljavnost)

 
Ta zakon velja za zavarovanke oziroma zavarovance (v nadaljevanju besedila: zavarovanci), ki prenašajo pokojninske pravice v sistem EU, in za uslužbenke oziroma uslužbence, ki prenašajo pokojninske pravice v sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja Republike Slovenije.
 

3. člen

(pomen izrazov)

 
Po tem zakonu imajo posamezni pojmi naslednji pomen: Aktuarska protivrednost: znesek, ki je prenesen iz sistema EU kot aktuarska protivrednost pokojninskih pravic, pridobljenih pri instituciji, organu, uradu ali agenciji EU in lahko vsebuje tudi vrnjeno prenosno vrednost.
 
Kadrovski predpisi: besedilo Uredbe Sveta (EGS, ESAE, ESPJ) št. 259/68 z dne 29. februarja 1968 o določitvi Kadrovskih predpisov za uradnike in Pogojev za zaposlitev drugih uslužbencev Evropskih skupnosti, ter uvedbi posebnih ukrepov, začasno veljavnih za uradnike Komisije (UL L št. 56 z dne 4. 3. 1968, kakor je bila nazadnje spremenjena z Uredbo št. 420/2008 z dne 14. maja 2008 o prilagoditvi osebnih prejemkov in pokojnin uradnikov in drugih uslužbencev Evropskih skupnosti z učinkom od 1. julija 2007 (UL L št. 127 z dne 15. 5. 2008, str. 1).
 
Nosilec dodatnega zavarovanja: izvajalec obveznega ali prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v Republiki Sloveniji.
 
Prenosna vrednost: vsota zavarovančevih valoriziranih prispevkov, plačanih v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v Republiki Sloveniji za dobo do nastopa zaposlitve pri instituciji, organu, uradu ali agenciji EU; v prenosno vrednost se vštejejo tudi sredstva na računu zavarovanke oziroma zavarovanca (v nadaljevanju besedila: zavarovanec) iz obveznega in prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v Republiki Sloveniji.
 
Pričakovane pravice: pravice iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (v nadaljevanju besedila: Zavod), ki bi jih lahko zavarovanec uveljavil na podlagi obdobja, za katero so bile prenesene pokojninske pravice v sistem EU.
 
Sistem EU: sistem pokojninskega zavarovanja pri EU.
 
Uslužbenka oziroma uslužbenec (v nadaljevanju besedila: uslužbenec): uradnica oziroma uradnik v smislu Kadrovskih predpisov, uslužbenec za določen čas v smislu 2. člena in pogodbeni uslužbenec v smislu 3.a ali 3.b člena Zaposlitvenih pogojev za ostale uslužbence Evropskih skupnosti, ki so del Kadrovskih predpisov.
 
Vrnjena prenosna vrednost: znesek prenosne vrednosti, valoriziran v skladu s tem zakonom, ki je bil od Zavoda prenesen na sistem EU in je vključen v aktuarsko protivrednost, ko se izvaja prenos pokojninskih pravic od sistema EU v sistem pokojninskega in invalidskega zavarovanja v Republiki Sloveniji.
 
Zaposlitev pri instituciji, organu, uradu ali agenciji EU: vsaka zaposlitev uradnika, uslužbenca za določen čas ali pogodbenega uslužbenca pri instituciji, organu, uradu ali agenciji EU.
 
Zavarovanec: oseba, ki je ali je bila vključena v obvezno ali dodatno pokojninsko in invalidsko zavarovanje v Republiki Sloveniji.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window