Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-15/98 - Odredba o spremembi in dopolnitvi Odredbe o prometni ureditvi (Uradni list RS, št. 28/93), 2. čl. Odločba o dopolnitvi Odločbe o določ...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-15/98
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US21381
GESLA
Promet, ureditev v naseljih. Promet, parkirni prostori. Občina, urejanje prometa. Načelo legalitete. Svoboda gospodarske pobude. Pravni interes (kot procesna predpostavka ustavnosodnega postopka).
NAPADENI AKT
Odredba o spremembi in dopolnitvi Odredbe o prometni ureditvi (Uradni list RS, št. 28/93), 2. čl. Odločba o dopolnitvi Odločbe o določitvi javnih in rezerviranih parkirnih površin (Uradni list RS, št. 47/93), 1. čl. Odločba o določitvi javnih in rezerviranih parkirnih površin (Uradni list rs, ŠT. 51/93), 3. čl.
OBJAVA
OdlUS XI, 74
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Tekstil, d.d., Ljubljana
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Pobuda za oceno ustavnosti in zakonitosti 2. člena Odredbe o spremembi in dopolnitvi Odredbe o prometni ureditvi (Uradni list RS, št. 28/93) se zavrne. Pobuda za oceno ustavnosti in zakonitosti 1. člena Odločbe o dopolnitvi Odločbe o določitvi javnih in rezerviranih parkirnih površin (Uradni list RS, št. 47/93) in 3. člena Odločbe o določitvi javnih in rezerviranih parkirnih površin (Uradni list RS, št. 51/93) se zavrže.
EVIDENČNI STAVEK
Na poslovne možnosti gospodarskih subjektov posredno vplivajo številni dejavniki, katerih vpliv se spreminja tudi s spremembo predpisov, vendar posrednega vpliva takšnih predpisov na poslovne možnosti gospodarskih subjektov ni mogoče šteti za poseg v pravico iz 74. člena Ustave. Očitno neutemeljeno je tudi stališče, da pravna varnost preprečuje, da bi predpis spreminjal prej urejeno prometno ureditev za naprej. Stališče, da ni mogoče spreminjati pravic, bi namreč pomenilo, da tovrstne spremembe niso dopustne, tudi ne tiste, ki so ob spreminjanju razmer potrebne zaradi zagotavljanja nemotenega in varnega prometa. Pobudnica kot morebitna lastnica zemljišča, na katerem tudi nasprotna udeleženka dokazuje svojo lastninsko pravico, še nima pravnega interesa za izpodbijanje določb Dopolnitve Odločbe in Odločbe, v delih, ki med rezervirane parkirne površine na novo uvrščata zemljišče ob zahodni strani Male ulice.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window