Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL Sklep IV Cp 1213/2021 - sodna poravnava - starševska skrb - stiki otroka - nova odločitev o dodelitvi otroka, preživnini in stikih - spremenjene razmere - otrokova želja -...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
8.9.2021
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL Sklep IV Cp 1213/2021
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00049137
SENAT, SODNIK
mag. Nataša Ložina (preds.), Polona Marjetič Zemljič (poroč.), Bojan Breznik
INSTITUT VSRS
sodna poravnava - starševska skrb - stiki otroka - nova odločitev o dodelitvi otroka, preživnini in stikih - spremenjene razmere - otrokova želja - varstvo koristi otroka
PODROČJE VSRS
DRUŽINSKO PRAVO
IZREK
I. Pritožba zoper I. in II. točko izreka se zavrne in se sklep v tem delu potrdi.

II. Pritožbi zoper III . in IV. točko izreka se ugodi in se sklep v tem delu spremeni tako, da se glasi:

„Ureditev stikov med predlagateljem očetom in mld. hčerko A. A., ki je bila določena s sodno poravnavo pred Okrožnim sodiščem v Ljubljani, v pravdni zadevi opr. št. IV P 243/2012 z dne 13. 3. 2012 se spremeni tako, da se določijo stiki:

1. Oče ima stike z mld. hčerko vsako sredo, ko jo pride iskat v šolo po končanem pouku in jo pripelje najkasneje do 20. ure na dom matere, v času šolskih počitnic, oziroma če na ta dan ni šole, jo pride iskat na dom matere ob 10. uri dopoldne in jo pripelje nazaj najkasneje do 20. ure.

2. Oče ima stike z mld. hčerko vsak drugi vikend, ko jo pride iskat v petek ob 19. uri na dom matere in jo v nedeljo pripelje nazaj najkasneje do 20. ure.

3. Velikonočne praznike (velikonočna nedelja in velikonočni ponedeljek) mld. A. A. preživi pri materi, če pade praznik na vikend, ki ga preživi z očetom, se stik pri njem podaljša do ponedeljka, ko pripelje hčerko na dom matere najkasneje do 20. ure.

4. Božične praznike A. A. preživi pri materi v času od 24. 12. do 30. 12., novoletne praznike od 31. 12. do 2. 1. preživi pri očetu.

5. Prvomajske, jesenske in zimske počitnice preživlja mld. A. A. izmenično z očetom in materjo.

6. Stiki med poletnimi šolskimi počitnicami potekajo tako, da je mld. A. A. pri očetu v mesecu juliju en teden in en teden v avgustu in dva tedna zdržema z materjo v juliju ali avgustu, ko redni stiki z očetom ne potekajo.

III. Vsaka stranka nosi svoje stroške postopka sama.
JEDRO
Korist otroka in njegova želja nista sopomenki. Korist otroka je pravni pojem, ki ga je treba v vsakem konkretnem primeru napolniti z vsebino, ob upoštevanju okoliščin konkretnega primera. Korist otroka ne zajema le koristi do njegovega 18. leta starosti (kratkoročna korist), ampak tudi korist, ki se bo pokazala v odrasli dobi (dolgoročna korist). Treba si je prizadevati za zdrav in celosten razvoj otroka, to je razvoj v samostojno odraslo osebo. Sodišče lahko zato ob tehtnih razlogih odloči tudi drugače, kot si želi otrok.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window