Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-57/95 - Zakon o reprezentativnosti sindikatov (Uradni list RS, št. 13/93) (ZRSin)

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-57/95
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18740
GESLA
Ustavno sodišče, ocena skladnosti zakona z ratificiranimi mednarodnimi pogodbami. Načelo enakosti pred zakonom. Sindikalna svoboda. Ratifikacija in veljavnost mednarodnih pogodb. Sindikati, reprezentativnost sindikatov.
NAPADENI AKT
Zakon o reprezentativnosti sindikatov (Uradni list RS, št. 13/93) (ZRSin)
OBJAVA
Uradni list RS, št. 13/98 in OdlUS VII, 21
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Neodvisni sindikat Slovenije, Ptuj
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Zakon o reprezentativnosti sindikatov ni v neskladju z Ustavo in ratificiranimi mednarodnimi pogodbami.
EVIDENČNI STAVEK
Določbe 2. in 3. člena ZRSin niso v neskladju s 76. členom Ustave niti v neskladju s Konvencijo MOD št. 87. Država je upravičena vezati priznanje pravne osebnosti na hrambo (deponiranje) statuta pri pristojnem državnem organu. Pri tem le ne sme predpisovati takih pogojev, ki bi posredno morda lahko posegli v pravico do svobodnega ustanavljanja sindikata. Določbe 6. in 10. člena ZRSin niso v neskladju s 76. členom Ustave in Konvencijo MOD št. 98, kolikor uvajajo institut reprezentativnega sindikata, ki mu zakon daje nekatere posebne pravice in kolikor predpisujejo, da o izpolnjevanju zakonskih pogojev za reprezentativnost odloči pristojni upravni organ. Kadar gre za razmerja sindikatov do delodajalcev in države v zadevah s splošno veljavnostjo, je utemeljena rešitev, ki omogoča zastopanost tistih sindikatov, ki predstavljajo večino delojemalcev. S tem se je mogoče izogniti pretiranemu številu pogajalskih oziroma pogodbenih partnerjev, obravnavanju tudi zgolj parcialnih interesov ob reševanju splošnoveljavnih vprašanj in se omogoči lažje doseganje konkretnih rezultatov. Obstoji (izkazan je) torej stvarno utemeljen razlog za določitev nekaterih posebnih pravic "najbolj" reprezentativnih sindikatov, kadar gre za sodelovanje sindikatov z državo in delodajalci pri usklajevanju in urejanju vprašanj s splošno veljavnostjo oziroma pri odločanju o vprašanjih, ki se tičejo ekonomske in socialne varnosti vseh delojemalcev - ne samo tistih, ki so člani sindikata. Nobenemu sindikatu s tem ni odvzeta možnost, da nastopa kot predstavnik svojih članov pri uveljavljanju ali varstvu njihovih ekonomskih in socialnih interesov oziroma pri dogovarjanju ali sklepanju kolektivnih pogodb z delodajalci.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window