AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-114/91 - Sklep Skupščine krajevne skupnosti Leskovec o razpisu referenduma za uvedbo krajevnega samoprispevka za sofinanciranje srednjeročnega ...

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom ustavnega sodišča z dne 23/4-1992 pridružena zadeva U-I-33/92 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-114/91
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US16244
GESLA
Razveljavitev z odložnim učinkom. Nezakonitost sklepa KS o samoprispevku brez sestavin: skupni znesek, neenaka obremenitev zavezancev samoprispevka, nepristojni organ za sprejem krajevnega samoprispevka (svet KS, ne skupščina KS), način porabe sredstev.
NAPADENI AKT
Sklep Skupščine krajevne skupnosti Leskovec o razpisu referenduma za uvedbo krajevnega samoprispevka za sofinanciranje srednjeročnega programa za obdobje 1991 - 1996 (Ur. vestnik občin Ormož in Ptuj, št. 3/91) Sklep Sveta krajevne skupnosti Leskovec o uvedbi samoprispevka za sofinanciranje srednjeročnega programa za obdobje 1991 - 1996 (Ur. vestnik občin Ormož in Ptuj, št. 7/91)
OBJAVA
Ur. list RS, št. 8/93
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Terezija Školnik in Franc Stopajnik, Zg. Leskovec
VRSTA AKTA
akt krajevne skupnosti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Izpodbijana sklepa se razveljavita.
EVIDENČNI STAVEK
V neskladju z zakonom je sklep o razpisu referenduma za uvedbo samoprispevka: - ki ne določa skupnega zneska, potrebnega za izvršitev programa, temveč samo višino sredstev, ki bodo predvidoma zbrana s samoprispevkom, in - ki zavezuje k plačevanju samoprispevka občane, ki imajo dohodek od opravljanja kmetijske dejavnosti, in sicer po mesečni stopnji od katastrskega dohodka, kar je v nasprotju z zakonskim načelom, po katerem imajo občani ob enakih pogojih enake obveznosti glede plačevanja samoprispevka, saj zavezanci iz katastrskega dohodka plačujejo sorazmerno veliko večji delež kot pa ostali zavezanci. V neskladju z zakonom je sklep o uvedbi samoprispevka, ki ga je sprejel svet krajevne skupnosti, čeprav je za to na podlagi statuta krajevne skupnosti pristojna skupščina krajevne skupnosti, in ki ne vsebuje določb o načinu, kako se bodo uporabila sredstva, ki ostanejo po zadostitvi potreb, zaradi katerih je bil samoprispevek uveden.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window