AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL Sklep I Cpg 662/2021 - izločitev sodnika - odklonitveni razlog za izločitev - ugotovitven tožba - pravni interes za ugotovitveno tožbo - kolizija interesov - ničnost prav...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
31.8.2022
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL Sklep I Cpg 662/2021
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00059460
SENAT, SODNIK
Milojka Fatur Jesenko (preds.), mag. Valerija Jelen Kosi (poroč.), Lidija Leskošek
INSTITUT VSRS
izločitev sodnika - odklonitveni razlog za izločitev - ugotovitven tožba - pravni interes za ugotovitveno tožbo - kolizija interesov - ničnost pravnih poslov - posojilo - zakoniti zastopnik - manjšinski družbenik
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - PRAVO DRUŽB
IZREK
I. Pritožba tožeče stranke zoper sklepa predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Su 330/2021 z dne 21. 5. 2021 in 28. 6. 2021 se zavrne ter se sklepa sodišča prve stopnje potrdita.

II. Pritožbi tožeče stranke zoper sodbo sodišče prve stopnje se ugodi in se sodba sodišča prve stopnje razveljavi ter vrne v novo sojenje drugemu sodniku tega sodišča.

III. Pritožbeni stroški so nadaljnji stroški.
JEDRO
Nestrinjanje stranke s procesnim vodstvom ne predstavlja odklonitvenega razloga iz 6. točke 70. člena ZPP, ki bi terjal izločitev sodnika. Poleg tega iz sodnega spisa ni razvidno, da bi sodnica s svojim vedenjem in načinom obravnavanja kakorkoli okrnila videz nepristranskosti sodišča.

Stališče večinske sodne prakse je takšno, kot ga je pri oblikovanju določbe 38.a člena ZGD-1 zasledoval zakonodajalec, da osebe, ki so kot korporacijski zastopniki ali kot prokuristi nosilci upravičenja za zastopanje gospodarske družbe, omeji pri sklepanju pravnih poslov z drugimi družbami, v katerih so te osebe same ali v povezavi prek ožje povezanih oseb kapitalsko udeležene s tem, da se veljavnost pravnih poslov, sklenjenih s takimi družbami, pogojuje s soglasjem nadzornega organa ali celo same skupščine, kar naj bi zagotovilo preglednost pri sklepanju pravnih poslov pri katerih obstaja tveganje sledenja lastnim ekonomskim koristim, ter da je, če tega soglasja ni, pravni posel ničen.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window