Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba I Ips 188/2013-11 - kršitev kazenskega zakona - obstoj kaznivega dejanja – opis kaznivega dejanja - kazniva dejanja zoper ljudstvo in državo – gospodarska sabotaža – z...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE
6.6.2013
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba I Ips 188/2013-11
INTERNA OZNAKA
VS2006607
SENAT, SODNIK
Branko Masleša (preds.), Maja Tratnik (poroč.), mag. Damijan Florjančič, mag. Kristina Ožbolt, Vesna Žalik
INSTITUT VSRS
kršitev kazenskega zakona - obstoj kaznivega dejanja – opis kaznivega dejanja - kazniva dejanja zoper ljudstvo in državo – gospodarska sabotaža – zakonski znaki
PODROČJE VSRS
POPRAVA KRIVIC - KAZENSKO MATERIALNO PRAVO
IZREK
Zahtevi za varstvo zakonitosti se ugodi in se izpodbijana sodba glede obsojenega A. S. spremeni tako, da se obd. A. S., rojen ... 1915 v C., duhovnik, umrl dne 20. 10. 2003, iz razloga po 1. točki 358. člena Zakona o kazenskem postopku o p r o s t i obtožbe, da je bil po osvoboditvi v pismenih in osebnih stikih z ilegalko, obtoženko Š. V., vedoč, da se ta skriva pred oblastmi, ji nudil moralno pomoč s tem, da ji je svetoval, da naj potrpi in jo tako odvrnil, da bi se prijavila oblastem – tedaj osebi, ki je pobegnila pred oblastjo, nudil pomoč; po osvoboditvi v svoji pridigi v Ljubljani v cilju, da odvrača ljudstvo od nedeljskega prostovoljnega dela na obnovi naše domovine, govoril, da je nedeljsko delo hlapčevsko in kot tako za katoličane prepovedano – tedaj v cilju oškodovanja narodnih gospodarskih koristi odvračal ljudi od dela; po osvoboditvi zbiral podatke za reakcijonarne kroge v Ljubljani o razmerah in delu na mladinski progi Brčko – Banoviči, o metodi in učni snovi na srednjih šolah, o udejstvovanju mladine in tudi o tem, da so neko mater prijemali, ker je vzgajala otroke katoliško – tedaj zbiral podatke za državo važnega značaja z namenom izročiti jih nepoklicani osebi, s tem naj bi storil: z dejanjem opisanim pod točko 1. kaznivo dejanje po 14. točki 3. člena Zakona o kaznivih dejanjih zoper narod in državo, z dejanjem, opisanim pod točko 2. kaznivo dejanje gospodarske sabotaže po 15. točki 5. člena Zakona o zatiranju nedovoljene trgovine, nedovoljene špekulacije in gospodarske sabotaže, in z dejanjem opisanim pod točko 3. kaznivo dejanje po 10. točki 3. člena Zakona o kaznivih dejanjih zoper narod in državo. II. Stroški kazenskega postopka iz 1. do 5. točke drugega odstavka 92. člena Zakona o kazenskem postopku, potrebni izdatki obsojenca ter potrebni izdatki in nagrada njegovega zagovornika obremenjujejo proračun.
JEDRO
Za očitek oziroma obsodbo za kaznivo dejanje po 10. točki 3. člena ZKLD je bilo treba storilcu dokazati 1) obarvan naklep, da bi se z nasiljem zrušila ali spravila v nevarnost obstoječa družbena ureditev in 2) da gre za podatke in listine, ki po svoji vsebini pomenijo posebno varovano vojaško ali drugo državno skrivnost.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window