Navigacija
AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-178/93 - Zakon o lastninskem preoblikovanju podjetij (Uradni list RS, št. 55/92, 7/93, 31/93) (ZLPP), 5. odst. 23. čl. in 25. a čl. Uredba o i...

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi so bile s sklepom ustavnega sodišča z dne 2/12-93 pridružene zadeve U-I-190/93, U-I-191/93 in U-I-194/93 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-178/93
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17094
GESLA
Pravice iz naslova neizplačanega dela plač. Načelo enakosti pravnih subjektov. Odklonilno ločeno mnenje sodnika ustavnega sodišča.
NAPADENI AKT
Zakon o lastninskem preoblikovanju podjetij (Uradni list RS, št. 55/92, 7/93, 31/93) (ZLPP), 5. odst. 23. čl. in 25. a čl. Uredba o izdajanju in upoštevanju potrdil na podlagi neizplačanega dela neto osnovnih plač s prilogo A in obrazci (Uradni list RS, št. 59/93)
OBJAVA
Ur. list RS, št. 40/94
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Pergam - Konfederacija sindikatov Slovenije, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Določbi petega odstavka 23. čl. in 25. a čl. Zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij nista v neskladju z Ustavo. Uredba o izdajanju in upoštevanju potrdil na podlagi neizplačanega dela neto osnovnih plač s prilogo A in obrazci ni v neskladju s 25. a čl. Zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij.
EVIDENČNI STAVEK
1. Diferenciacija pri reguliranju pravic iz naslova neizplačanega dela plač, ki jo Zakon o lastninskem preoblikovanju podjetij ureja med delavci, zaposlenimi v podjetjih, ki se lastninsko preoblikujejo (25. a člen) in delavci zaposlenimi v javnih zavodih, državnih organih in organizacijah, ki se pretežno financirajo iz proračunskih sredstev (šesti odstavek 31. člena), ne krši ustavnega načela enakosti pravnih subjektov (14. člen Ustave RS), ker jo pogojujeta različna dejanska stanova. 2. Uredba o izdajanju in upoštevanju potrdil na podlagi neizplačanega dela neto osnovnih plač s prilogami ne znižuje obsega pravic, ki jih imajo upravičeni delavci iz naslova neizplačanega dela plač na podlagi 25. a člena Zakona o lastninskem preoblikovanju podjetij in ni v neskladju s citirano zakonsko določbo 25. a člena ZLPP in ne s 87. ter 153. členom Ustave RS.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window