Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-42/96 - Ustavna pritožba A. A. zoper sklep Višjega sodišča v Ljubljani št. I Cp 1133/95 z dne 22. 11. 1995

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svojo zadevo št. Up-43/96 z dne 30. 5. 2000.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-42/96
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US20170
GESLA
Stalno prebivališče. Evidenca nastanitve občanov in register prebivalstva. Postopek za ugotovitev dejanskega stanja. Izbris iz registra stalnega prebivalstva. Sodna nepristojnost. Upravna pristojnost. Pravica do sodnega varstva. Pravica do sojenja v razumnem roku. Enako varstvo pravic. Pravica do uporabe svojega jezika in pisave. Uporaba jezika v vlogah sodišču. Uradni jezik. Uresničevanje in omejevanje pravic. Varstvo osebnih podatkov.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba A. A. zoper sklep Višjega sodišča v Ljubljani št. I Cp 1133/95 z dne 22. 11. 1995
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
nesprejem ustavne pritožbe
IZREK
Ustavna pritožba A. A. zoper sklep Višjega sodišča v Ljubljani št. I Cp 1133/95 z dne 22. 11. 1995 se ne sprejme.
EVIDENČNI STAVEK
Pravica do sodnega varstva iz 23. člena Ustave ne daje pravice do točno določene oblike sodnega varstva po enem izmed zakonov, kot to uveljavlja pritožnica. Ustavno sodišče v tem smislu ne presoja zakonitosti izpodbijane odločbe. Bistveno je le, ali je bilo pritožnici sodno varstvo ves čas zagotovljeno tudi skladno s stališčem izpodbijane sodne odločbe. Stališče izpodbijane sodne odločbe pritožnico napotuje na upravni postopek pred upravnimi organi. Zoper dokončne upravne odločbe je zagotovljeno sodno varstvo z upravnim sporom. Pritožnici je bilo torej preko upravnega spora ves čas zagotovljeno sodno varstvo, več od tega pa 23. člen Ustave ne zagotavlja. Pritožnica ne izkazuje niti ne zatrjuje, da bi redna sodišča v primerljivih zadevah odločala drugače. Pravno stališče, ki ga je Višje sodišče zavzelo v danem primeru, se tudi ne da oceniti za očitno napačno (samovoljno). V sodnem postopku so bile spoštovane temeljne človekove pravice procesne narave. Očitek kršitve 22. člena Ustave je zato očitno neutemeljen. Iz obravnavane ustavne pritožbe in prilog izhaja, da ne gre za primer, ko bi ustavni pritožnici bila odvzeta prostost, zaradi česar bi imela pravico podajati vloge v svojem jeziku. Očitno je tudi, da v postopku ni bila obdolžena kaznivega dejanja. Vloge se sicer skladno z 11. členom Ustave vlagajo v uradnem jeziku, saj morajo biti sodišču in tudi drugim udeležencem postopka razumljive. Od trenutka nastanka suverene države Slovenije dalje so jeziki drugih jugoslovanskih narodov jeziki tujih držav. Ustava Republike Slovenije ne daje podlage za privilegiranje drugih jezikov bivše SFRJ. Zato pritožnici s tem, da je bila v postopku pozvana, da svojo vlogo v tujem jeziku dopolni s slovenskim prevodom z opozorilom na posledice, če tega ne bi storila, očitno ni bila kršena pravica iz 62. člena Ustave. Takšen postopek pa tudi ni bil v nasprotju s petim odstavkom 15. člena Ustave, preko katerega je človekovim pravicam in temeljnim svoboščinam, zagotovljenim z ratificiranimi mednarodnimi pogodbami, priznan ustavni rang. Zaradi zahteve po dopolnitvi vloge s slovenskim prevodom pritožnici očitno tudi ni bila kršena pravica iz 22. člena Ustave. Pritožnica namreč ne zatrjuje in ne izkazuje, da bi sodišče v njenem primeru postopalo drugače, kot sicer postopa v podobnih ali enakih zadevah. Stališče oziroma zahteva sodišča, da pritožnica dopolni svojo vlogo s slovenskim prevodom, pa tudi ni očitno napačno (samovoljno). Ne, da bi Ustavno sodišče zavzelo stališče do vprašanja, ali pritožnica sploh ima pravovarstveni interes za ugotovitev kršitve sojenja v razumnem roku pred rednimi sodišči (23. člen Ustave), se ji v danem primeru pojasnjuje, da takšna kršitev v njenem primeru očitno ni podana. Eno leto, šest mesecev in pol, že v svoji absolutni dolžini ne presega razumnega roka za sojenje sodišč dveh stopenj. V danem primeru pa je treba tudi upoštevati, da je postopek trajal dalj kot bi sicer, iz razlogov na strani pritožnice.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window