Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 335/96 - Zvin vratne hrbtenice.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 335/96
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000656
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
Daljša hospitalizacija. Nevšečnosti zaradi zdravljenja predstavljajo še operacija v popolni telesni omami, večkratno rentgensko slikanje, vezanost na posteljo, ko je bila popolnoma odvisna od tuje pomoči, dalj časa trajajoča nezmožnost uživanja normalne hrane, nošenje plastične ovratnice, injekcije, analgetiki in druga zdravila, operativni poseg zaradi odstranitve fiksacijskega materiala, zdravljenja v zdraviliščih.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 335/96. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Ženska. Ob škodnem dogodku je bila stara 34 let.
POŠKODBA
Zvin vratne hrbtenice.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
400000 SIT Zaradi brazgotine na vratu in zmanjšane gibljivosti vratu trpi tožnica zaradi skaženosti. 
SKUPINA
poškodbe hrbtenice in reber
STRAH
400000 SIT Ob škodnem dogodku je utrpela nenaden in hud kratkotrajen strah za svoje življenje, sekundarni strah pa se je pri njej razvijal zaradi nastopa bolečin v vratu, napotitve in sprejema v bolnišnico in ob tem, ko je izvedela, da ima poškodovano vratno hrbtenico. Dolgotrajnost diagnostičnih posegov, sam operativni poseg in večmesečno zdravljenje je oškodovanko stalno navdajalo s strahom pred nastopom večje ohromitve, po vseh fizioterapevtskih merah pa se je pojavljal strah zaradi zavrte gibljivosti vratne hrbtenice, občasnih bolečin v rokah, ko se vedno znova boji, da bo njena zmožnost opravljanja osnovnih in domačih opravil manjša. Pri tožnici je še vedno podan strah pred poslabšanjem nevrološkega stanja, kot tudi pred ponovno morebitno poškodbo oz., da glede nove posledice ne bo mogla živeti normalnega življenja.
TELESNE BOLEČINE
500000 SIT Telesne bolečine v hudi obliki 1 teden, srednje hude 2 tedna, lahke trajne 3 mesece in lahke občasne 9 mesecev. Bodoče telesne bolečine pa je pričakovati pri večjih obememenitvah vratne hrbtenice in rok, obstaja pa tudi možnost ponavljajočih se občasnih napadov kratkotrajnejših lažjih ali celo srednje hudih bolečin v vratu in možnost kratkotrajnejšega ponavljajočega se mrtvičenja "po levici".
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
1800000 SIT Tožnici je ostala omejena gibljivost vratu, ponavljajoče se bolečine v vratu in mrtvičenje leve roke. Njena delovna sposobnost je zmanjšana. Postala je nervozna. Pri odmeri odškodnine je upoštevana njena mladost in njena prejšnja nadpovprečna aktivnost, posebno v športu.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window