Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sklep I Up 59/2013 - začasna odredba – začasna ureditev stanja – vsebinska identičnost tožbenega predloga in predloga začasne odredbe - test reverzibilnosti – zavrnitev...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
7.3.2013
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sklep I Up 59/2013
INTERNA OZNAKA
VS1014147
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
začasna odredba – začasna ureditev stanja – vsebinska identičnost tožbenega predloga in predloga začasne odredbe - test reverzibilnosti – zavrnitev izdaje soglasja k projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja za prenosni plinovod - nadomeščanje potrebnih soglasij v gradbenih zadevah - obid zakona – nepopravljive posledice za lokalno skupnost
PODROČJE VSRS
UPRAVNI SPOR - GRADBENIŠTVO
IZREK
I. Pritožba se zavrne in se potrdi izpodbijani sklep.

II. Tožeča stranka sama trpi svoje stroške pritožbenega postopka.
JEDRO
Zahteva za izdajo začasne odredbe je vsebinsko identična tožbenemu zahtevku. Tudi v takih primerih je začasno odredbo možno izjemoma izdati, vendar le pod pogojem, da bi bilo kljub izdani začasni odredbi in njeni izvršitvi v primeru izdaje sodbe, s katero bi sodišče tožbo zavrnilo, mogoče za toženo stranko vzpostaviti prejšnje stanje. V primeru, kot je obravnavani, pa to ne bi bilo mogoče.

V primeru testa reverzibilnosti se najprej ugotavlja obstoj posledic izdane začasne odredbe in možnost njihove poprave oziroma odprave (v primeru zavrnilne sodbe). Če se ugotovi, da takih posledic ni mogoče odpraviti, to že predstavlja težko (ne)popravljivo škodo toženi stranki, zato ugotavljanje morebitne višine te škode in primerjava s škodo, ki jo zatrjuje tožeča stranka, nista potrebna. Kot je navedlo v citirani odločbi tudi Ustavno sodišče, taka začasna odredba ni mogoča, če bi toženi stranki nalagala nekaj, kar z razveljavitvijo začasne odredbe kasneje ne bi več bilo mogoče odpraviti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window