Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL Sodba I Cpg 701/2018 - omrežnina - merilno mesto - aktivna legitimacija - pasivna legitimacija - financiranje gospodarske javne službe

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
17.10.2018
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL Sodba I Cpg 701/2018
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00016742
SENAT, SODNIK
Nada Mitrović (preds.), Renata Horvat (poroč.), Vesna Jenko
INSTITUT VSRS
omrežnina - merilno mesto - aktivna legitimacija - pasivna legitimacija - financiranje gospodarske javne službe
PODROČJE VSRS
GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE - OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
I. Pritožbi se delno ugodi in se sodba sodišča prve stopnje v I. točki izreka delno spremeni tako, da se zahtevek zavrne za obračunane zamudne obresti do vložitve tožbe v znesku 744,32 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 3. 11. 2016 dalje. II. V preostalem delu (tj. v delu I. točke izreka, ki se nanaša na plačilo 31.530,22 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 3. 11. 2016 dalje, in v II. točki izreka) se pritožba tožene stranke zavrne in se sodba sodišča prve stopnje v nespremenjenem delu potrdi. III. Tožena stranka je dolžna tožeči stranki povrniti stroške pritožbenega postopka v znesku 571,18 EUR v roku 15 dni, po poteku tega roka do plačila pa z zakonskimi zamudnimi obrestmi.
JEDRO
Sodišče prve stopnje je po presoji pritožbenega sodišča pravilno presodilo, da je tako iz določila drugega odstavka 98. člena EZ-1 (posredno) kot tudi iz določil Pogodbe (konkretno) razvidno, da je tožeča stranka tista, ki je upravičena zaračunavati in prejemati prispevke za omrežnino ter druge dodatke in prispevke. V prvem je namreč podlaga za sklep, da oseba, ki prejme prispevek skupaj s plačilom računa, ni (nujno) SODO, v Pogodbi pa za sklep, da je v obravnavanem primeru to tožeča stranka - v uvodnih določilih je pojasnjeno, da tožeča stranka po pogodbi o najemu elektrodistribucijske infrastrukture in izvajanju storitev za SODO z dne 21. 6. 2007 pripravlja, sklepa in izvaja pogodbe o uporabi sistema z uporabniki na svojem območju, zaračunava omrežnino, dodatke in prispevke, ter izvaja vsa upravičenja in dolžnosti do uporabnika, ki izhajajo iz te pogodbe in energetske zakonodaje, v 2.2 določilu splošnega dela pogodbe (na katero se izrecno in pravilno sklicuje tudi prvostopenjsko sodišče) pa, da uporabnik omrežja plača omrežnino in prispevke družbi Elektro v petnajstih dneh od datuma izstavitve računa razen, če v predpisih ni drugače določeno. Smisel celotne opisane ureditve je namreč v tem, da se SODO z zaračunavanjem in izterjavo navedenih prispevkov ne ukvarja, na kar pravilno opozarja tudi tožeča stranka v svojem odgovoru na pritožbo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window