Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-224/98 - Odlok o ureditvenem načrtu MMP Vrtojba (Uradno glasilo, št. 3/98)

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoje zadeve št. U-I-57/98 z dne 18. 2. 1999 - OdlUS VIII,38, št. U-I-283/98 z dne 13. 5. 1999, Uradni list RS, št. 41/99 - OdlUS VIII,99 in št. U-I-64/98 z dne 21. 9. 2000, Uradni list RS, št. 100/2000.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-224/98
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US20466
GESLA
Urejanje prostora, ureditveni načrt. Ustavno sodišče, nepristojnost za presojo medsebojne skladnosti občinskih predpisov. Ustavno sodišče, presoja postopka sprejemanja splošnega dela.
NAPADENI AKT
Odlok o ureditvenem načrtu MMP Vrtojba (Uradno glasilo, št. 3/98)
OBJAVA
OdlUS IX, 274
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Kompas, Mejni turistični servis, d.d., Ljubljana
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti Odloka o ureditvenem načrtu MMP Vrtojba (Uradno glasilo, št. 3/98) se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Okoliščina, da sta priprava in sprejemanje planskega akta in prostorsko izvedbenega načrta potekali sočasno, ne pomeni takšnega odstopanja od Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor, da bi bilo treba zaradi tega prostorski izvedbeni načrt razveljaviti. Po 36. členu Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor se za prostorski izvedbeni načrt pripravijo variantne rešitve le praviloma, zato dejstvo, da pri posameznem prostorskem izvedbenem načrtu variantne rešitve niso bile izdelane, ne pomeni kršitve Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor. Dejstvo, da v prostorskem izvedbenem načrtu niso bile upoštevane pripombe iz javne razgrnitve in javne obravnave, ne pomeni kršitve Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor, saj Zakon pripravljalca akta ne zavezuje, da mora takšne pripombe vselej upoštevati, temveč jih po lastni presoji upošteva glede na njihovo utemeljenost. Za ustavnosodno presojo prostorskega izvedbenega načrta z vidika potrebnih soglasij zadošča, da so bila ta soglasja dejansko pridobljena, tako da se Ustavnemu sodišču ni treba spuščati v razloge za njihovo izdajo oziroma v njihovo vsebino.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window