AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL Sodba I Cp 854/2022 - stvarna služnost - vznemirjanje lastninske pravice - negatorna tožba - prepoved vznemirjanja - vmesni ugotovitveni zahtevek - vzpostavitev prejšnje...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
30.9.2022
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL Sodba I Cp 854/2022
INTERNA OZNAKA (*)
VSL00060839
SENAT, SODNIK
Majda Lušina (preds.), Gregor Špajzer (poroč.), Suzana Ivanič Lovrin
INSTITUT VSRS
stvarna služnost - vznemirjanje lastninske pravice - negatorna tožba - prepoved vznemirjanja - vmesni ugotovitveni zahtevek - vzpostavitev prejšnjega stanja - priposestvovanje stvarne služnosti - prodaja nepremičnine v izvršbi - izbris stvarne služnosti - služnost na lastni stvari - priposestvovalna doba - pogoji za priposestvovanje - električni daljnovod - ugovor pasivne legitimacije - rok za izpolnitev obveznosti
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - IZVRŠILNO PRAVO - STVARNO PRAVO
IZREK
I. Pritožbi se delno ugodi in se sodba sodišča prve stopnje v III. točki izreka spremeni tako, da po spremembi pravilno glasi:

»Toženi stranki, A. A., ... in B. B., ..., sta dolžna v roku 30 dni odstraniti električni kabel na področju nepremičnine parc. št. 658/4, k. o. ... ter po odstranitvi zemljišče povrniti v sedanje stanje povozne parcele tako, da bodo tla prenesla prevoz kamionov ter v razdelilni omarici v svoji hiši ta kabel takoj odklopiti od elektrike.«

II. V ostalem se pritožba zavrne in se v izpodbijanem, a nespremenjenem delu potrdi sodba sodišča prve stopnje.

III. Tožena stranka je dolžna tožeči stranki v roku 15 dni od vročitve te sodbe povrniti 186,66 EUR stroškov pritožbenega postopka, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi od prvega dne po izteku roka za prostovoljno plačilo.
JEDRO
Presoja, da je zatrjevana priposestvovana stvarna služnost, pod predpostavko, da je obstajala, s prodajo v izvršilnem postopku ugasnila, je materialnopravno napačna.

Skladno s temeljnim pravilom stvarnega prava, da služnost na lastni stvari ni mogoča, po naravi stvari tudi priposestvovanje služnosti na lastni stvari ni mogoče.

Električni kabel ni del javnega omrežja, zato ni ustrezna pritožbena primerjava z vodom javne kanalizacije. Hoja in vožnja ter vkopan električni kabel torej predstavljajo ravnanja, s katerimi toženca protipravno posegata v tožničino lastninsko pravico in pred katerimi se tožnica utemeljeno brani z negatorno tožbo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window