AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-344/05 - Odlok o razpisu referenduma in določitvi referendumskih območij za ustanovitev občin ter za določitev oziroma spremembo njihovih območ...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-344/05
VRSTA ZADEVE
referendum
INTERNA OZNAKA
US25663
GESLA
1.5.51.1.17.2 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Razveljavitev - Podzakonskega predpisa. 1.6.2 - Ustavno sodstvo - Učinki - Določitev učinkov s strani sodišča. 4.8.3 - Ustanove - Federalizem, regionalizem in lokalna samouprava - Občine. 4.8.5 - Ustanove - Federalizem, regionalizem in lokalna samouprava - Določitev geografskih mej.
NAPADENI AKT
Odlok o razpisu referenduma in določitvi referendumskih območij za ustanovitev občin ter za določitev oziroma spremembo njihovih območij (Uradni list RS, št. 113/05), točka I. 12
OBJAVA
Uradni list RS, št. 9/2006 in OdlUS XV, 4
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Občina Zagorje ob Savi
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Točka I. 12. Odloka o razpisu referenduma in določitvi referendumskih območij za ustanovitev občin ter za določitev oziroma spremembo njihovih območij (Uradni list RS, št. 113/05) se razveljavi. Razveljavitev začne učinkovati naslednji dan po vročitvi te odločbe Državnemu zboru.
EVIDENČNI STAVEK
Izpodbijano določbo je treba razumeti in razlagati tako, da bo omogočila ločeno ugotavljanje referendumskega izida v spornem naselju. V takem primeru izpodbijana točka OdRRDRO3 ne bi bila v neskladju z Ustavo, ker je v referendumsko območje vključila tudi naselje Polšina. Zato Ustavnemu sodišču izpodbijane določbe Odloka o razpisu referenduma in določitvi referendumskih območjij za ustanovitev občin ter za določitev oziroma spremembo njihovih območij (Uradni list RS, št. 113/05 - v nadaljevanju ODRRDRO3) ni bilo treba razveljaviti iz tega razloga. Predlog za ustanovitev nove občine se je spremenil v bistveni sestavini občine, na njenem teritoriju. V skladu s četrtim in petim odstavkom 14. člena Zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93 in nasl. - v nadaljevanju ZLS) mora biti predlog za ustanovitev nove občine poslan v mnenje Vladi in občinskemu svetu, če ta sam ni predlagal ustanovitve nove občine. Ker občinski svet in Vlada nista imela možnosti povedati svojih mnenj o spremenjenem območju nove občine , postopek ustanavljanja nove občine ni potekal v skladu s pravili, ki so določena v 14. členu ZLS. Zato je izpodbijana določba OdRRDRO3 v neskladju s četrtim odstavkom 14. člena ZLS.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window