Navigacija
AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-85/94 - Odlok o določitvi referendumskih območij za ustanovitev občin (Ur. list RS, št. 22/94), ki pod številko 22. razglaša referendumsko obmo...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi odločbe se ustavno sodišče sklicuje na obrazložitev svoje odločbe št. U-I-90/94 z dne 20/5.1994. K obravnavani zadevi so bile s sklepom ustavnega sodišča z dne 20/5-1994 pridružene zadeve U-I-87/94, U-I-88/94, U-i-93/94, U-I- 98/94, U-I-101/94, U-I-102/94, U-I-103/94 in U-I-106/94 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-85/94
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17029
GESLA
Oblikovanje referendumskih območij v zvezi z reformo lokalne samouprave. Vezanost državnega zbora na voljo prizadetih prebivalcev. Merila za oblikovanje referendumskih območij. Narava odloka o določitvi referendumskih območij - izvedbeni akt k zakonu o referendumu za ustanovitev občin. Kvalifikacija vloge krajevne skupnosti kot vlagatelja pred ustavnim sodiščem. Nepristojnost ustavnega sodišča za oceno primernosti. Interpretacijska odločba ustavnega sodišča. Pritrdilno ločeno mnenje sodnika ustavnega sodišča.
NAPADENI AKT
Odlok o določitvi referendumskih območij za ustanovitev občin (Ur. list RS, št. 22/94), ki pod številko 22. razglaša referendumsko območje za ustanovitev občine Stari trg ob Kolpi, ki obsega tudi vsa naselja krajevne skupnosti Poljanska dolina ob Kolpi
OBJAVA
Ur. list RS, št. 29/94
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Krajevna skupnost Poljanska dolina ob Kolpi
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Določbe Odloka o določitvi referendumskih območij za ustanovitev občin v poglavju I - in sicer: - v točki 22 (Stari trg ob Kolpi): za območje KS Poljanska dolina ob Kolpi, - v točki 236 (Ribnica): za območje KS Draga, - v točki 115 (Ig): za območje KS Iška vas, - v točki 179 (Škocjan): za območje KS Bučka - v povezavi z določbo poglavja II niso v neskladju z Ustavo in zakonom, če se določba poglavja II razlaga tako, da se tudi v navedenih referendumskih območjih izvede glasovanje na način, da bo možno ugotoviti rezultate glasovanja za posamezen del referendumskega območja. Naslednje izpodbijane točke Odloka niso v neskladju z Ustavo in zakonom: točka 37 (Apače), točka 105 (Litija), točka 150 (Murska Sobota), točka 164 (Nova Gorica), točka 166 (Solkan), točka 167 (Kromberk) in točka 168 (Šempeter pri Gorici). Del točke IV Odloka o razpisu referenduma za ustanovitev občin, v katerem je določeno referendumsko vprašanje za 108. referendumsko območje (Gabrovka), ni v neskladju z Ustavo in zakonom. Pri izvrševanju te odločbe je treba na vseh območjih, navedenih v 2. točki tega izreka, na voliščih objaviti naslednji razglas: "Na območju ... /navedba območja/ se bo na podlagi odločbe Ustavnega sodišča št. U-I-85/94 z dne 20.5.1994 ugotavljal rezultat referendumskega glasovanja posebej, da ga bo Državni zbor pri oblikovanju novih občin lahko upošteval, kolikor bo to možno glede na ustavne in zakonske določbe o lokalni samoupravi in o oblikovanju novih občin. - Ustavno sodišče." Razglas mora biti v glasovalni kabini oziroma na drugem ustreznem glasovalnem mestu, lahko pa je tudi na drugih vidnih mestih na volišču. Za izvrševanje te odločbe morajo poskrbeti Republiška volilna komisija in druge pristojne volilne komisije.
EVIDENČNI STAVEK
Določbe odloka o določitvi referendumskih območij za ustanovitev občin, ki se nanašajo na posamezna referendumska območja, v povezavi z določbo poglavja II, niso v neskladju z ustavo in zakonom, če se določba citiranega poglavja razlaga tako, da se tudi v navedenih referendumskih območjih izvede glasovanje na način, da bo možno ugotoviti rezultate glasovanja za posamezen del referendumskega območja. Ustavno sodišče s svojimi odločitivami ne more nadomestiti zakonodajalca pri iskanju in določanju najsmotrnejših načinov za uvajanje lokalne samouprave, temveč lahko njegove odločitve v primeru postopkov pred ustavnim sodiščem presoja izključno le z vidika skladnosti odločitev z ustavo in zakonom, ne pa tudi z ugotovitvijo njihove smotrnosti oz. primernosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window