Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSM Sodba IV Kp 32143/2019 - kaznivo dejanje grožnje - sklep o sodnem opominu - izrek kazni - odločilna dejstva - načelo proste presoje dokazov

SODIŠČE
Višje sodišče v Mariboru
ODDELEK (*)
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
26.5.2020
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSM Sodba IV Kp 32143/2019
INTERNA OZNAKA (*)
VSM00034101
SENAT, SODNIK
Barbara Debevec (preds.), Miro Lešnik (poroč.), Leonida Jerman
INSTITUT VSRS
kaznivo dejanje grožnje - sklep o sodnem opominu - izrek kazni - odločilna dejstva - načelo proste presoje dokazov
PODROČJE VSRS
KAZENSKO MATERIALNO PRAVO - KAZENSKO PROCESNO PRAVO
IZREK
I. Pritožbi okrožnega državnega tožilca se ugodi in se izpodbijani sklep o sodnem opominu spremeni tako, da se obdolženega G.B. spozna za krivega, ker je komu za to, da bi ga ustrahoval in vznemiril, resno zagrozil, da bo napadel njegovo življenje na ta način, da je 3. 1. 2019 okrog 17.10 ure v bližini lokala "P." v M.S. pristopil do R.B. ter mu zagrozil: "da to leto več ne bo hodil po svetu, da ga bo dal pospraviti", tedaj da ga bo ubil, s čimer je pri B. vzbudil občutek osebne ogroženosti in strahu, prav tako pa ga je vznemiril. S tem je storil kaznivo dejanje grožnje po prvem odstavku 135. člena KZ-1B. II. Obdolžencu se na podlagi prvega odstavka 58. člena v zvezi z drugim odstavkom 57. člena KZ-1B izreče pogojna obsodba, v kateri se mu določi po prvem odstavku 135. člena KZ-1B kazen 2 (dva) meseca zapora, ki pa ne bo izrečena, če obdolženec v času 1 (enega) leta ne bo storil novega kaznivega dejanja. III. Po prvem odstavku 95. člena ZKP je obdolženec dolžan plačati stroške kazenskega postopka iz 1. do 5. točke drugega odstavka 92. člena ZKP, in sicer sodno takso po tar. št. 71112 ZST-1 v znesku 50,00 EUR ter stroške pooblaščenca odvetnika C.L. v znesku 722,84 EUR. IV. Na podlagi drugega odstavka 105. člena ZKP se oškodovanca R.B. s celotnim premoženjskopravnim zahtevkom napoti na pot civilne pravde. V. Pritožba zagovornika obdolženca se v celoti zavrne kot neutemeljena. VI. Obdolženec je dolžan plačati 80,00 EUR sodne takse kot strošek pritožbenega postopka.
JEDRO
Pritožbeno sodišče je ocenilo, da so odločilna dejstva v sklepu o sodnem opominu pravilno ugotovljena, da pa je treba ob pravilni uporabi zakona obdolžencu izreči sodbo, s katero je obdolženca spoznalo za krivega, in mu izreklo pogojno obsodbo, v njej pa mu določilo kazen zapora. V vseh primerih iz prvega in drugega odstavka 450. člena ZKP gre sicer v vsebinskem pogledu za spremembo sklepa o sodnem opominu, vendar ne na način, predviden v tretjem odstavku 402. člena ZKP, saj pritožbeno sodišče ne spremeni sklepa o sodnem opominu s svojim sklepom, temveč izda ustrezno sodbo oziroma sklep o zavrženju obtožnega akta.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window