Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 634/2004 - Kompleksna poškodba desne roke z raztrganinsko udarninskimi ranami in s kožnim defektom roke in podlahti, travmatska amputacija mezi...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
vsaj 20-krat prevezave s sprotnim odstranjevanjem odmrlega tkiva; 2-kratno odstranjevanje šivov, 1-krat žice; 8 ambulantnih pregledov pri specialistih in nekaj pri splošnem zdravniku;
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 634/2004
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001402
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
2-kratna v skupnem trajanju 43 dni; 2 operaciji, ena v narkozi in ena z omrtvitvijo roke; prevoz v bolnišnico z rešilnim avtomobilom; 4-krat RTG slikanje podlahti in roke; cepljenje proti tetanusu; 3-krat tedensko prejemanje antibiotikov in drugih zdravil v žilo; infuzije;
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 634/2004. Revizija tožene stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, star 42 let, delavec, poškodoval se je pri delu na stroju za razrez hlodovine.
POŠKODBA
Kompleksna poškodba desne roke z raztrganinsko udarninskimi ranami in s kožnim defektom roke in podlahti, travmatska amputacija mezinca skupaj s 5. dlančnico, amputacija končnega členka prstanca, raztrganina mišice upogibalke zapestja in mišice površinskih upogibalk ter odprti prelom podlahtnice in baze prve dlančnice. Posledično je prišlo do ukrivljenosti in zatrditve sredinca.
REHABILITACIJA
imobilizacija roke 14 dni; razgibavanje v bolnišnici in doma; večkratna kopanja roke; 
SKAŽENOST
200000 SIT Jasno vidne deformacije, gledano roko v smeri hrbtišča, še bolj, če ima dlan obrnjeno navzgor, saj se izrazito vidi ukrivljen krn. Z njegovo amputacijo se videz ne bi izboljšal, temveč bi bila deformacija še za spoznanje bolj vidna. 
SKUPINA
poškodbe rok in ramenskega obroča
STRAH
300000 SIT 20 minut hud primarni strah v času, ko je imel roko zagozdeno v valju. Sekundarni strah srednje hude intenzitete nekaj ur do operacije in nato 14 dni negotovost za izid zdravljenja zaradi nevarnosti komplikacij ter 3 mesece v negotovosti glede končnega izida zdravljenja.
TELESNE BOLEČINE
800000 SIT Izrazito huda bolečina 1 uro, dokler je imel roko ukleščeno in preden so mu prijele injekcije proti bolečinam. Hude 8 dni, srednje hude 5 dni, občasne srednje hude 3 ure, lahke 17 dni. Občasne bolečine ob dotiku poškodovanih predelov 2 meseca in pol. Občasne prehodne blažje občuti še sedaj ob pritisku na krn prstanca. Občasne zmerne ob spremembi vremena ali daljši izpostavljenosti roke mrazu.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
1800000 SIT Tožniku manjka cel mezinec s pripadajočo 5. dlančnico. 18-odstotno ZŽA, če bi si tožnik dal amputirati moteči prstanec. S funkcionalnega stališča bi bilo za roko veliko boljše, če bi bil negiben prstanec v celoti odstranjen, kar ne predstavlja velikega posega in tveganja. Moč prijema z ohranjenimi prsti desnice je zmanjšana za 60 odstotkov. Za 30 odstotkov je zmanjšana sposobnost za dela, ki zahtevajo ponavljajoče gibe v smeri obračanja podlahti in dvigovanje težjih bremen z desnico. Trajno nesposoben za težja fizična dela z desnico, ki zahtevajo čvrst in siguren prijem. Ohranjen je le fin pincetni prijem s palcem in kazalcem ter sredincem.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window