Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-224/00 - Zakon o javnih cestah (Uradni list RS, št. 29/97) (ZJC), 85. čl. Zakon o zemljiški knjigi (Uradni list RS, št. 33/95) (ZZK), 137. čl....

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-224/00
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US21445
GESLA
Ustavno sodišče, začasna odredba, zakon, zavrnitev. Ceste, javne ceste. Ceste, pridobitev zemljišč. Ceste, odškodnina. Javno dobro, javne ceste. Odločanje Ustavnega sodišča po koneksiteti. Pravica do zasebne lastnine. Lastnina, vpis v zemljiško knjigo. Lastnina, razlastitev. Uresničevanje in omejevanje pravic. Načelo sorazmernosti. Javni interes/javna korist. Načela pravne države. Načelo enakosti pred zakonom. Načelo pravne varnosti. Stroški postopka. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o javnih cestah (Uradni list RS, št. 29/97) (ZJC), 85. čl. Zakon o zemljiški knjigi (Uradni list RS, št. 33/95) (ZZK), 137. čl. Zakon o temeljnih lastninskopravnih razmerjih (Uradni list SFRJ, št. 6/80, 20/80 - popr. 36/90 in Uradni list RS, št. 4/91) (ZTLR), 2. odst. 25. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 50/2002 in OdlUS XI, 73
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Martin Černe, Grivac
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Člen 85 Zakona o javnih cestah (Uradni list RS, št. 29/97) se razveljavi. Člen 137 Zakona o zemljiški knjigi (Uradni list RS, št. 33/95) se razveljavi. Člen drugega odstavka 25. člena Zakona o temeljnih lastninskopravnih razmerjih (Uradni list SFRJ, št. 6/80, 20/80- popr., 36/90 in Uradni list RS, št. 4/91) ni v neskladju z Ustavo, če se razlaga tako, kot je navedeno v obrazložitvi te odločbe. Pobudnik sam nosi stroške postopka pred Ustavnim sodiščem.
EVIDENČNI STAVEK
Člen 137 Zakona o zemljiški knjigi (v nadaljevanju ZZK) in 85. člen Zakona o javnih cestah (v nadaljevanju ZJC) sta v neskladju z 2. členom, z drugim odstavkom 14. člena ter s 23., 33. in 69. členom Ustave. Iz presoje posega v lastninsko pravico v obravnavanem primeru je razvidno, da po 69. členu Ustave zakon ne more imeti neposrednih razlastitvenih učinkov. Zato bi bila vsaka ex lege zakonska razlastitev v nasprotju z 69. členom Ustave, ne glede na to, da bi zakonodajalec tak odvzem lastninske pravice v zakonu izrecno določil. Če zakon ne more imeti neposrednih razlastitvenih učinkov, tudi ne more odpraviti morebitnega razlastitvenega učinka podzakonskega predpisa (npr. akta o kategorizaciji ceste, ki bi potekala po zemljišču v zasebni lasti, kot naj bi to bilo v pobudnikovem primeru). Zato je Ustavno sodišče razveljavilo 85. člen ZJC in 137. člen ZZK. Ugotovitev neustavnosti in razveljavitev navedenih določb ne pomeni, da zakonodajalec ne more urediti materialnopravnih razmerij glede zemljišč, ki so bila že uporabljena za gradnjo ali rekonstrukcijo cest s posebno ureditvijo, ki bi upoštevala navedeno okoliščino in obenem zadostila ustavnopravnemu varstvu lastninske pravice, če so za to podani upravičeni razlogi in če obstajajo realne možnosti za tako ureditev. Če obstajajo pogoji za odvzem ali omejitev lastninske pravice v javnem interesu, jih lahko razlastitveni upravičenci uveljavljajo pod pogoji, ki jih določa zakonodaja, ki ureja tovrstne posege. To pomeni, da razlastitveni upravičenec kot javnopravna oseba svoje opustitve zakonitega ravnanja, potrebnega za izpolnitev pogojev za dopustnost posega v lastninsko pravico na nepremičninah, ne more odpraviti na podlagi določbe drugega odstavka 25. člena Zakona o temeljnih lastninskopravnih razmerjih (v nadaljevanju ZTLR). Razlaga drugega odstavka 25. člena ZTLR, ki bi učinkovala kot razlastitev, bi bila namreč po navedenem v nasprotju z načeli pravne države (2. člen Ustave). Ustavno sodišče je zato presodilo, da določba drugega odstavka 25. člena ZTLR ni v neskladju z Ustavo, če se razlaga tako, da se ne nanaša na urejanje javnopravnih razmerij, ki so urejena s predpisi o razlastitvi. Ustavno sodišče s tem ni presojalo ustavnosti navedene določbe glede urejanja civilnopravnih razmerij med lastnikom zemljišča in graditeljem.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window