Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 608/96 - Udarnina trebuha z raztrganjem vranice, zlom reber s krvavitvijo v notranjost, zlom petih ledvenih vretenc in pomik petega ledvenega v...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 608/96
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000678
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
55 dni, od tega je bil tri dni hospitaliziran v intenzivni negi, dvakrat je bil operiran, pri čemer je operacija na hrbtenici trajala tri ure in kar 51 dni ni mogel vstajati iz postelje, tri mesece je nosil steznik, prejel številne transfuzije krvi, nosil 14 dni v mehurju cevko za odvod urina. Poškodbe so bile smrtno nevarne in so terjale več operativnih posegov.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 608/96. Reviziji tožeče stranke je bilo delno ugodeno, odškodnina za ZŽA je bila s 3.000.000,00 SIT zvišana na 3.500.000,00 SIT.
OŠKODOVANEC
Moški, poškodoval se je v prometni nesreči. Tedaj še ni bil star 20 let.
POŠKODBA
Udarnina trebuha z raztrganjem vranice, zlom reber s krvavitvijo v notranjost, zlom petih ledvenih vretenc in pomik petega ledvenega vretenca pred križnico.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
500000 SIT Tožnik ima na trebuhu 22 cm x 1,5 cm veliko brazgotino svetlo rjave barve s prečnimi šivnimi brazgotinami, pod rebrnim lokom 1 m x 1 cm veliko brazgotino, na hrbtu vzdolžno brazgotino, ki je velika 14 cm x 2 cm ter ima prečne šivne brazgotine, na levem komolcu pa ima 4 cm x 0,5 cm veliko diskoloracijo, na desnem stegnu pa 5 cm x 3 cm in 10 cm x 2 cm veliko diskoloracijo. Še dodatno brazgotino ima tudi na ledvenem predelu, ki je velika 15 cm x 2,5 cm in ima dvojne prečne šivne brazgotine. Tožnikova zunanjost je zaradi naštetih sprememb zmerno spremenjena. 
SKUPINA
poškodbe prsne in trebušne votline - poškodbe hrbtenice in reber
STRAH
500000 SIT Tožnik je v trenutku, ko sta s prijateljem zapeljala iz ovinka in padla v prepad doživel izredno intenziven občutek strahu, ki je mejil na grozo. Tožnik pa je trpel tudi duševne bolečine zaradi strahu za izid zdravljenja. Strah je bil trajnejše narave in večje intenzivnosti, takšno psihično občutje pa je bilo tudi objektivno pogojeno, saj bi tožnik lahko postal v spodnjem delu telesa mrtvouden.
TELESNE BOLEČINE
2000000 SIT Hude 60 dni, nato pa še kumulativno tri mesece lahke bolečine. Zaradi dodatne operacije še teden dni hude bolečine, lahke bolečine pa dva tedna. Občasne lahke trpi še sedaj ob spremembah vremena in preutrujenosti.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
3500000 SIT Poškodba hrbtenice ima za posledico zmanjšano možnost za hojo in tek, zmanjšano gibljivost hrbtenice, nesposobnost za delo v predklonu in potrebo po večji previdnosti pri gibih v ledveni hrbtenici. Poleg tega je resno zmanjšana tožnikova življenjska aktivnost zaradi posledic odstranitve vranice.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window