Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-266/96 - Zakon o referendumu in ljudski iniciativi (Ur. list RS, št. 15/94 in 38/98) (ZRLI), 2. odst. 19., 2. odst. 23. čl., 3. in 4. odst. 46....

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svojo zadevo U-I-201/96.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-266/96
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17979
GESLA
Zakonodajni referendum. Volitve v Državni zbor. Ustavna pravica do referenduma. Primerjalna ureditev referenduma v evropskih državah. Retroaktivnost zakona. Načelo demokratične države. Načelo delitve oblasti. Sodelovanje pri upravljanju javnih zadev. Potrditev spremembe Ustave na referendumu. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o referendumu in ljudski iniciativi (Ur. list RS, št. 15/94 in 38/98) (ZRLI), 2. odst. 19., 2. odst. 23. čl., 3. in 4. odst. 46. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 43/96
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Podpisniki pobude za zbiranje podpisov pod zahtevo za razpis referenduma o volilnem sistemu
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
1. Drugi odstavek 19. člena Zakona o referendumu in ljudski iniciativi ni v neskladju z Ustavo. 2. Razveljavi se drugi odstavek 23. člena istega zakona. 3. Razveljavita se tretji odstavek 46. člena istega zakona in del četrtega odstavka 46. člena istega zakona, ki se glasi: v primeru iz prejšnjega odstavka pa tako, da volilec obkroži zaporedno številko pred vprašanjem, ki vsebuje predlog, za katerega želi glasovati .
EVIDENČNI STAVEK
V neskladju z Ustavo so določbe Zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki v primeru hkratnega glasovanja o več referendumskih predlogih dopuščajo volilcu, da glasuje le za en predlog. Te določbe namreč posredno silijo volilca, da glasuje proti vsem ostalim predlogom, in lahko s tem izkrivijo njegovo voljo. Posledično lahko takšna ureditev glasovanja in ugotavljanja izida izkrivi referendumski izid v celoti, saj povzroči pojav, ki je v teoriji znan kot "cepitev glasov". V neskladju z Ustavo je določba Zakona o referendumu in ljudski iniciativi, ki kot pogoj za sprejem referendumskega predloga v določenih primerih predpisuje kvorum (udeležbo večine vseh volilnih upravičencev na referendumu), saj iz 90. člena Ustave izhaja, da določitev takega pogoja ni dopustna.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window