Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-144/95 - Sodni red (Uradni list RS, št. 17/95, 35/98 in 91/98), 203., 381., 200. čl. Zakon o sodniški službi (Uradni list RS, št. 19/94, 8/96 ...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoje zadeve št. U-I-51/90 z dne 14. 5. 1992 (OdlUS I,33), št. U-I-81/97 z dne 14. 1. 1999.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-144/95
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US19459
GESLA
Pogoji za izvolitev v sodniško funkcijo, starostni pogoj. Strokovni sodelavci, omejitev sprejemanja funkcij in opravljanja dejavnosti. Združljivost z neodvisnostjo in ugledom sodišča. Odločanje o združljivosti, predsednik sodišča, pravna sredstva. Pravna praznina, nadomestila, dodatki. Svoboda dela, svobodna gospodarska pobuda. Nepristranost sodišča, pravica do sodnega varstva. Načela pravne države Načelo pravne varnosti. Načelo sorazmernosti. Enakost pred zakonom. Zasebnost, svoboda znanosti in umetnosti. Ustavno sodišče, ustavitev postopka zaradi umika pobude. Uresničevanje in omejevanje pravic. Svoboda znanosti in umetnosti.
NAPADENI AKT
Sodni red (Uradni list RS, št. 17/95, 35/98 in 91/98), 203., 381., 200. čl. Zakon o sodniški službi (Uradni list RS, št. 19/94, 8/96 in 24/98) (ZSS), 3. tč. 1. odst. 8. čl. Zakon o sodiščih (Uradni list RS, št. 19/94 in 45/95) (ZS), 57. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 45/99 in OdlUS VIII, 108
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Maša Butenko, Celje
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
ustavitev
IZREK
Postopek za preizkus pobude za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 203. in 381. člena Sodnega reda se ustavi. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti tretje točke prvega odstavka 8. člena Zakona o sodniški službi, 57. člena Zakona o sodiščih in za oceno ustavnosti in zakonitosti 200. člena Sodnega reda se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Zakon o sodiščih in Sodni reda določata, da sme strokovni sodelavec (in drugo sodno osebje) pri sodišču sprejemati funkcije ali opravljati druge dejavnosti samo, če so združljive z neodvisnostjo in ugledom sodišča, o združljivosti pa odloča predsednik sodišča, z možnostjo pravnih sredstev. Navedene omejitve izhajajo iz same narave dela v pravosodju in ne pomenijo kršitev 2., 35., 49. in 74. člena Ustave, ker je zadovoljeno ustavnemu načelu sorazmernosti. Takšna omejitev tudi ne pomeni kršitve svobode znanosti in umetnosti, ker v teh primerih po naravi stvari ne gre za dejavnosti ali funkcije, ki bi lahko krnile ugled sodišča, ali zbujale dvom v njegovo neodvisnost. Ob takšni oceni tudi ne gre za protiustavno pravno praznino, ker izpodbijani ZS prav zaradi navedene omejitve ne predvideva posebnih nadomestil (dodatkov) za strokovne sodelavce sodišč in drugo sodno osebje. Ker starost kot splošni pogoj in delovne izkušnje kot posebni pogoj za izvolitev sodnika (Zakon o sodniški službi) medsebojno nista povezana, je primerjava med kandidati, glede na dolžino delovnih izkušenj oziroma sodne prakse ob izpolnitvi vseh predpisanih pogojev za izvolitev v sodniško funkcijo, brezpredmetna. Zato je očitno, da protiustavnost zakonsko določenega starostnega pogoja, ker ta lahko povzroči, da imajo kandidati pred izvolitvijo v sodniško funkcijo različno dolge delovne izkušnje oziroma sodno prakso, ni podana. Ob enako določenem starostnem pogoju očitno tudi ne gre za diskriminacijo med spoloma.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window