Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba VII Kp 42144/2014 - nasilništvo – zakonski znaki kaznivega dejanja – opis kaznivega dejanja – spravljanje v podrejen položaj – pravna opredelitev – grožnja – prekrški ...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
4.3.2016
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba VII Kp 42144/2014
INTERNA OZNAKA (*)
VSL0023425
SENAT, SODNIK
Alenka Gregorc Puš (preds.), Mitja Šinkovec (poroč.), Milena Jazbec Lamut
INSTITUT VSRS
nasilništvo – zakonski znaki kaznivega dejanja – opis kaznivega dejanja – spravljanje v podrejen položaj – pravna opredelitev – grožnja – prekrški zoper javni red in mir – nasilno in drzno vedenje – postopek s pritožbo – poizvedbe v zvezi s pritožbenimi navedbami
PODROČJE VSRS
KAZENSKO MATERIALNO PRAVO – KAZENSKO PROCESNO PRAVO – PREKRŠKI – JAVNI RED IN MIR
IZREK
Pritožbi obdolženčevih zagovornikov se delno ugodi in se izpodbijana sodba v odločbah o krivdi in kazenski sankciji spremeni tako, da obdolženi A. A., rojen ..., EMŠO ..., stanujoč X je kriv, da je z drugim grdo ravnal, ga pretepal, s tem pa ga spravljal v podrejen položaj s tem, ko je dne 1. 2. 2013 okoli 17:30 ure na X v ... zagrabil B. B. za vrat, ga udaril po obrazu ter ga potiskal preko balkona tako, da se je moral B. B. držati za podboj, da mu ga ni uspelo poriniti čez balkon, dokler se mu B. B. ni izmuznil in zaradi strahu pred njim prišel v stanovanje, kamor mu je sledil tudi obdolženi, zaradi navedenega pa je bil B. B. v šoku. S tem je obdolženi storil kaznivo dejanje nasilništva po prvem odstavku 296. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) in se mu na podlagi istega zakonskega določila določi kazen 6 (šest) mesecev zapora. Ob upoštevanju kazni deset mesecev zapora, določene v preklicani pogojni obsodbi Okrajnega sodišča v Ljubljani II K 72710/2010 z dne 4. 3. 2011, pravnomočni istega dne, se obdolžencu na podlagi tretjega odstavka 59. člena KZ-1 in 3. točke drugega odstavka 53. člena KZ-1 izreče enotna kazen 1 (eno) leto in 2 (dva) meseca zapora. V preostalem se pritožba obdolženčevih zagovornikov zavrne kot neutemeljena in se v nespremenjenih delih potrdi sodba sodišča prve stopnje.
JEDRO
Tudi enkratno nasilno ali drugo ravnanje lahko žrtev spravi v podrejen položaj, vendar mora po svoji vsebini in intenzivnosti, upoštevaje konkretne okoliščine dogodka, odstopati v tej smeri.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window