Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-92/96 - Zakon o kazenskem postopku (Uradni list RS, št. 63/94, 70/94 - popr., 72/98, 6/99, 66/2000 in 111/01) (ZKP)

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča z dne 12. 2. 1998 pridružena zadeva št. U-I-42/98 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-92/96
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US21290
GESLA
Pravica do izvajanja dokazov v korist obdolženca. Pravica do kontradiktornega dokaznega postopka. Enako varstvo pravic. Ugotovitvena odločba Ustavnega sodišča (48. člen ZUstS), določitev roka. Kazenski postopek, predkazenski postopek. Kazenski postopek, izločitev sodnika. Policija, zbiranje obvestil. Policija, zbiranje, ekskluzija dokazov. Pravica do sodnega varstva. Pravica jamstva v kazenskem postopku. Pravica do nepristranskega sojenja. Načelo delitve oblasti. Načelo neodvisnosti sodstva. Načelo uresničevanja človekovih pravic. Pošteno sojenje. Polje proste presoje zakonodajalca. Kazenski postopek, načelo materialne resnice. Kazenski postopek, načelo proste presoje dokazov. Načela pravne države. Presoja skladnosti z mednarodnimi pogodbami.
NAPADENI AKT
Zakon o kazenskem postopku (Uradni list RS, št. 63/94, 70/94 - popr., 72/98, 6/99, 66/2000 in 111/01) (ZKP)
OBJAVA
Uradni list RS, št. 32/2002 in OdlUS XI, 45
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Okrožno sodišče v Ljubljani in Okrajno sodišče v Mariboru
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - je v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Zakon o kazenskem postopku (Uradni list RS, št. 63/94, 70/94 - popr., 72/98, 6/99, 66/2000 in 111/01) je v neskladju z Ustavo, ker ne določa učinkovitega načina, s katerim bi preprečil, da bi se sodnik, ki odloča o glavni stvari, seznanil z obvestili, pridobljenimi v predkazenskem postopku. Državni zbor mora neskladje iz prejšnje točke odpraviti v enem letu od objave te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije.
EVIDENČNI STAVEK
Ureditev Zakona o kazenskem postopku, ki omogoča, da se razpravljajoči sodnik seznani z obvestili, ki jih pridobi policija v predkazenskem postopku (ki morajo biti sicer izločena iz spisa in se nanje sodba ne sme opirati), Zakon pa hkrati ne predvideva izločitve sodnika, ki se je z njimi seznanil, je v neskladju z zahtevo po nepristranskem sojenju (23. člen Ustave). To pa ne pomeni, da sta sami po sebi v neskladju z Ustavo določba tretjega odstavka 83. člena ZKP, ki s tem, ko predvideva izločitev obvestil šele po koncu preiskave, omogoča, da se z njimi seznani bodoči razpravljajoči sodnik, ko v fazi preiskave sodeluje pri odločanju kot član izvenobravnavnega senata ali določba 39. člena ZKP, ki ne predvideva posebnega razloga za izločitev sodnika. Zakonodajalec lahko na različne načine prepreči, da bi se sodnik, ki odloča o glavni stvari, seznanil z obvestili, pridobljenimi v predkazenskem postopku. Zato Ustavno sodišče ni moglo ugotoviti neustavnosti katere izmed izpodbijanih določb, temveč neustavnost zakonske ureditve kot take, ki v nasprotju z drugim odstavkom 15. člena Ustave ne vsebuje določb, ki bi v obravnavanih primerih zagotavljale pravico do nepristranskega sojenja iz prvega odstavka 23. člena Ustave. Določba tretjega odstavka 83. člena ZKP, ki ne predvideva obvezne izločitve obvestil, ki so jih v predkazenskem postopku podale osebe, ki imajo v kazenskem postopku položaj navadnih (neprivilegiranih) prič, ni v neskladju s pravicami iz 22. in 23. člena Ustave, ker iz drugih določb Zakona izhaja, da sodišče na takšna obvestila ne sme opreti sodne odločbe, obdolžencu pa je v nadaljnjih fazah kazenskega postopka v zadostni meri zagotovljena pravica do kontradiktornosti glede zaslišanja prič.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window