Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba III Ips 124/2009 - ugotovitev ničnosti vpisa v sodni register - vpis v sodni register - zavod - prenehanje zavoda - likvidacija zavoda - pristojnosti ustanovitelja za...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE
21.2.2013
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba III Ips 124/2009
INTERNA OZNAKA
VS4002251
SENAT, SODNIK
Vladimir Balažic (preds.), dr. Miodrag Đorđević (poroč.), dr. Mile Dolenc, Karmen Iglič Stroligo, Franc Testen
INSTITUT VSRS
ugotovitev ničnosti vpisa v sodni register - vpis v sodni register - zavod - prenehanje zavoda - likvidacija zavoda - pristojnosti ustanovitelja zavoda
PODROČJE VSRS
SODNI REGISTER
IZREK
Reviziji se ugodi ter se izpodbijana sodba spremeni tako, da se pritožbi tožene stranke ugodi in se sodba sodišča prve stopnje spremeni tako, da se zavrne tožbeni zahtevek, ki se glasi:

»Ugotovi se, da je vpis začetka rednega prostovoljnega likvidacijskega postopka, spremembe firme, skrajšane firme, tipa zastopnika ter spremembe zastopnika zavoda V., po sklepu Okrožnega sodišča v Kranju opr. št. Srg 2007/00404 z dne 10. 5. 2007 v celoti ničen in s sprejetjem sklepa opr. št. Srg 2007/00404 z dne 10. 5. 2007 in objavo sklepa v Uradnem listu RS št. 46 z dne 29. 5. 2007 niso nastale nobene pravne posledice,«

tožeči stranki pa naloži povrnitev 1.474,87 EUR pravdnih stroškov tožene stranke, v 15 dneh od vročitve te sodbe, za primer zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi od šestnajstega dne od vročitve te sodbe do plačila.

Tožeča stranka mora v 15 dneh od vročitve te sodbe toženi stranki povrniti 664,41 EUR stroškov pritožbenega postopka ter 1.100,72 EUR stroškov revizijskega postopka, za primer zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi od šestnajstega dne od vročitve te sodbe do plačila.
JEDRO
Stališče sodišč nižjih stopenj, da sodi odločitev o ustanovitvi in prenehanju odvisnega zavoda med naloge upravljanja njegovega ustanovitelja, je napačno. V 30. členu ZZ so naštete pristojnosti in naloge, ki jih opravlja svet zavoda. Odločitve o ustanovitvi in prenehanju odvisnega zavoda ni med zakonskimi pristojnostmi in nalogami sveta zavoda; iz dejanskih ugotovitev v konkretnem primeru pa tudi ne izhaja, da bi akt o ustanovitvi zavoda C. svetu zavoda podeljeval tovrstno pristojnost.

Ni mogoče sprejeti niti argumentacije sodišč nižjih stopenj, da bi bila odločitev o (ustanovitvi in) prenehanju odvisnega zavoda že po svoji naravi naloga upravljanja. Ta odločitev namreč ne posega v notranjo (organizacijsko) strukturo samega ustanovitelja, temveč je del njegove poslovne politike, ki jo ustanovitelj lahko uresničuje tudi preko odvisnega zavoda.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window