AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-20/00 - Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju Mestne občine Nova Gorica (Uradno glasilo, št. 10/97 in Uradne objave čas...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-20/00
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US21174
GESLA
Ustavno sodišče, začasna odredba, odlok, zavrnitev. Urejanje prostora, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Koncesije, na vodnem viru. Stavbna zemljišča, nadomestilo za uporabo. Stavbna zemljišča, vode, vodna zemljišča. Stavbna zemljišča, vode, hidroelektrarne. Stavbna zemljišča, vode, vodni zbiralniki. Stavbna zemljišča, dobrine, v splošni rabi/naravne dobrine. Javno dobro in naravna bogastva.
NAPADENI AKT
Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju Mestne občine Nova Gorica (Uradno glasilo, št. 10/97 in Uradne objave časopisa Oko, št. 19/99 in 24/2000), 7. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 11/2002 in OdlUS XI, 6
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Člen 7 Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča na območju Mestne občine Nova Gorica (Uradno glasilo, št. 10/97 in Uradne objave časopisa Oko, št. 19/99 in 24/2000) se v delu, ki se nanaša na površine vodnih zbiralnikov za proizvodnjo elektroenergije, razveljavi.
EVIDENČNI STAVEK
Plačevanje nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč za vodna zemljišča, ki se nahajajo pod površinami vodnih zbiralnikov, je v nasprotju z Zakonom o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97 - ZSZ) in z Zakonom o vodah (Uradni list RS, št. 38/81 in nasl. - ZV), zato je Ustavno sodišče izpodbijano določbo Odloka razveljavilo. Lokalni skupnosti je za izpad prihodka iz naslova nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča pod površino akumulacijskega jezera zagotovljen drug vir financiranja, v obliki deleža od plačil za koncesijo na vodi kot naravnem viru. Poleg koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala reke kot naravnega vira bo podeljena tudi koncesija za posebno rabo vodnega zemljišča kot javnega dobra (četrti odstavek 21. člena Zakona o varstvu okolja - Uradni list RS, št. 32/93 in nasl. - v nadaljevanju ZVO), čeprav v času odločanja vsebina tega razmerja še ni bila znana, ker še ni bilo urejeno lastninjenje vodnih zemljišč.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window