AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-84/96 - Poslovnik Državnega zbora (Uradni list RS, št. 40/93, 80/94, 28/96 in 26/97), 205., 206. čl.

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svojo zadevo št. U-I-40/96 z dne 3. 4. 1997 (OdlUS VI,46).
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-84/96
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US19717
GESLA
Državni zbor, razmerje do Državnega sveta. Državni svet, odložni ali suspenzivni veto. Zakonodajni postopek, amandmaji, hitri in skrajšani postopek. Državni zbor, poslovnik Državnega zbora. Državni zbor, izredna seja Državnega zbora. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Poslovnik Državnega zbora (Uradni list RS, št. 40/93, 80/94, 28/96 in 26/97), 205., 206. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 95/99 in OdlUS VIII, 224
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Državni svet
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - je v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Člena 205 in 206 Poslovnika Državnega zbora nista v neskladju z Ustavo. Ni v neskladju z Ustavo, da Poslovnik Državnega zbora ne daje Državnemu svetu pravice vlagati amandmajev k zakonskim predlogom, ki jih ni vložil Državni svet sam. V neskladju z Ustavo je, da Poslovnik Državnega zbora v primeru izredne seje ter hitrega in skrajšanega zakonodajnega postopka ne določa minimalnega roka, v katerem lahko Državni svet poda svoje mnenje o obravnavani zadevi in pred iztekom katerega Državni zbor ne sme sprejeti dokončne odločitve o obravnavani zadevi. Državni zbor mora neskladje z Ustavo iz tretje točke izreka odpraviti najkasneje v enem letu od objave odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije.
EVIDENČNI STAVEK
Ni v neskladju z Ustavo ureditev v Poslovniku Državnega zbora, po kateri Državni zbor v primeru odložnega veta, ki ga vloži Državni svet, pri ponovnem odločanju o zakonu glasuje brez poprejšnje razprave. Prav tako ni v neskladju z Ustavo, da Poslovnik Državnega zbora ne omogoča Državnemu zboru ponovno odločati le o delu zakona, ki je za Državni svet sporen. Za sodelovanje predstavnikov delovnih teles Državnega sveta na seji matičnega delovnega telesa Državnega zbora ob obravnavanju odložnega veta se analogno uporablja določba Poslovnika Državnega zbora, ki urejajo to sodelovanje pri obravnavi mnenja Državnega sveta o zadevi iz pristojnosti Državnega zbora. Ni v neskladju z Ustavo, da Poslovnik Državnega zbora Državnemu svetu ne daje pravice vlagati amandmajev k zakonskim predlogom, ki jih ni sam vložil. Poslovniška ureditev, ki ne zagotavlja Državnemu svetu roka, v katerem lahko da svoje mnenje o zadevi iz pristojnosti Državnega zbora in pred iztekom katerega Državni zbor ne sme sprejeti dokončne odločitve o tej zadevi, je v neskladju z Ustavo, ker ne omogoča Državnemu svetu izvrševanja njegove ustavne pristojnosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window