AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-147/96 - Ustavna pritožba D. M. zoper odločbo Ministrstva za notranje zadeve št. 0011/4-XVII-306.259 z dne 29.4.1996

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi Up-17/95 z dne 4.7.1996, Up-84/94 z dne 11.7.1996.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-147/96
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US18227
GESLA
Izjemno odločanje o ustavni pritožbi pred predhodnim izčrpanjem vseh pravnih sredstev, tudi izrednih. Enako varstvo pravic. Diskrecija, odločanje o prostem preudarku. Nevarnost za obrambo države. Državljanstvo, pogoji za pridobitev, dejansko življenje v Republiki Sloveniji. Načelo enakosti pred zakonom. Upravni postopek, dolžnost upravnega organa do zaslišanja pritožnika.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba D. M. zoper odločbo Ministrstva za notranje zadeve št. 0011/4-XVII-306.259 z dne 29.4.1996
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Ustavna pritožba D. M. zoper odločbo Ministrstva za notranje zadeve se sprejme v obravnavo. Odločba iz prve točke izreka se odpravi. Zadeva se vrne v odločanje Ministrstvu za notranje zadeve.
EVIDENČNI STAVEK
Tudi kolikor bi se Uredba, namenjena presoji pogojev iz 10. člena ZDRS, lahko analogno uporabljala pri presoji pogojev iz tretjega odstavka 40. člena ZDRS (odločitev o tem načelnem vprašanju pa za rešitev tu obravnavane ustavne pritožbe ni nujna), bi se lahko uporabljale kvečjemu preostale alinee, kolikor je seveda njihova vsebina v skladu z načeli diskrecijskega odločanja, nikakor pa ne tretja alinea. V nasprotju s smislom same Uredbe je, če bi aktivno služenje v JLA v času agresije ali takoj po njej šteli za "aktivno služenje v oboroženih silah tujih držav". O edinem "dejstvu", na katerem temelji nova odločba ("dejstvo služenja v oboroženih silah tuje države"), bi bil upravni organ dolžan pritožnika zaslišati "in mu dati možnost, da se o tem izpove". Ker to ni bilo storjeno, je bila s tem kršena pritožnikova ustavna pravica iz 22. člena Ustave. Že v odločbi št. Up-84/94 z dne 11.7.1996 je Ustavno sodišče zavzelo stališče, da se za ugotovitev nevarnosti za obrambo države zahtevajo konkretna dejstva, upravni organ pa je v izpodbijani odločbi za pritožnika ugotovil le, da "je bil med agresijo v službi JLA" in zgolj na podlagi tega ocenil, da je nevaren za obrambo države.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window