Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 385/2005 - Obtolčenina možganov, delna spastična ohromelost vseh štirih okončin, zoženost sapnika zaradi operativno narejene odprtine v sapniku...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
kontrolni pregledi;
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 385/2005
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001397
FISCHER
zelo hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
3-krat je bila hospitalizirana v REA centru, skupno 52 dni; večkrat dnevno in ponoči so opazovali zdravstveno stanje in merili parametre fizioloških funkcij; vstavljene infuzije, vstavljen trajni urinski kateter, vstavljena nazogastrična sonda; dobivala analgetike in antibiotike v obliki injekcij in tablet; bila je nepokretna, vezana na posteljo, ves čas odvisna od pomoči negovalnega osebja; večkrat je bila intubirana s tubusi različnih velikosti; dobivala je pomirjevala in barbiturate; številne laboratorijske preiskave krvi in urina; RTG slikanja, CT glave, CAG, karotis angiografija; vstavljen subklavija kateter; opravljene so bile laringoskopije; 3 tedne se ni mogla prehranjevati skozi usta (v infuziji po želodčni sondi); opravljena je bila bronhoskopija v narkozi; operacija zaradi odstranitve kanile in plastične rekonstrukcije sapnika ter popravila kritične zožitve sapnika;
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 385/2005. Revizija tožene stranke je bila zavržena v delu, kolikor je z njo izpodbijala razveljavitveni sklep pritožbenega sodišča. V preostalem delu je bila revizija tožene stranke zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Deklica, stara 16 let, poškodovala se je v prometni nesreči.
POŠKODBA
Obtolčenina možganov, delna spastična ohromelost vseh štirih okončin, zoženost sapnika zaradi operativno narejene odprtine v sapniku, dušenje pri dihanju, granulacija ob obeh glasilkah, glavoboli po poškodbi, raztrganinska rana na glavi, delna ohromitev desnega mečničnega živca.
REHABILITACIJA
redno izvajanje fizioterapije skozi ves potek zdravljenja; krajše zdravljenje v kliniki v tujini in kontrolni pregledi; redno negovanje in menjavanje kanile doma ter izvajanje priučenih vaj in razgibavanja; rehabilitacija v Zavodu za rehabilitacijo; ponovno se je morala učiti hoje, govora, pisanja, vlagati je morala več truda in volje za učenje; 1 leto zaradi zdravljenja ni mogla obiskovati šolskega pouka; v šoli je izgubila tri leta; na lastne stroške je obiskovala četrti letnik srednje šole; 
SKAŽENOST
400000 SIT Brazgotina na vratu, velika 8 cm krat 2 cm. 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov
STRAH
750000 SIT (v celoti ugodeno zahtevku) Intenziven kratkotrajen primarni strah. 3 dni strah najhujše jakosti, strah za življenje in strah za preživetje, ki se je pojavljal v napadih dušenja, saj zaradi zožitve sapnika ni mogla več dihati, temveč je dihala preko tubusa in kanile. 1 mesec hud intenziven strah, ko so ji zaradi zapletov morali ponovno vstaviti tubus in kanilo, nato še 4 mesece občasno. Strah zaradi ohromelosti in oslabelosti desne noge, ko je uvidela, da bo prizadetost ostala trajna. Zmeren sekundarni strah do zaključka zdravljenja zaradi prisotnosti glavobolov in motnje koncentracije, saj se je začela zavedati iz tega izajajočih bodočih težav pri učenju.
TELESNE BOLEČINE
3750000 SIT (v celoti ugodeno zahtevku) Hude 10 dni, občasne hude 4 tedne, srednje hude 2 meseca, občasne srednje hude 6 mesecev, občasne lahke do srednje hude do konca zdravljenja in tudi v bodoče, v glavnem v obliki glavobola.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
11850000 SIT (v celoti ugodeno zahtevku) Zaradi ugotovljene funkcionalne prizadetosti tožnice, ko so bile kot posledica poškodb zmanjšane njene intelektualne sposobnosti do take mere, da ni mogla nadaljevati šolanja na gimnaziji in ne doštudirati, kar je bil njen življenjski cilj, tudi njena globoka duševna prizadetost, ki je tudi pridobitev poklica trgovke ne more bistveno ublažiti. To še toliko bolj, ko ni izkazano, da bi se lahko s tem poklicem uveljavila, saj zaradi posledic poškodb ni zmožna večjih fizičnih naporov, hitro se utrudi, zastaja ji desna noga, težje in tišje govori. Vse to predstavlja oviro tudi pri izvajanju drugih dejavnosti. Do nesreče aktivna športnica (ritmična gimnastika, športni ples) je morala vse take aktivnosti opustiti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window