AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSM Sklep in sodba PRp 69/2024 - začasni odvzem vozniškega dovoljenja - kvalifikacija kršitve - kršitev materialnih določb zakona - uporaba pravnega predpisa - napotitev na kontrol...

SODIŠČE
Višje sodišče v Mariboru
ODDELEK (*)
Oddelek za prekrške
DATUM ODLOČBE (*)
28.3.2024
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSM Sklep in sodba PRp 69/2024
INTERNA OZNAKA (*)
VSM00073975
SENAT, SODNIK
dr. Liljana Selinšek (preds.), Jasminka Pen (poroč.), mag. Mateja Kamenšek Gornik
INSTITUT VSRS
začasni odvzem vozniškega dovoljenja - kvalifikacija kršitve - kršitev materialnih določb zakona - uporaba pravnega predpisa - napotitev na kontrolni zdravstveni pregled - omilitev globe - izpodbijanje odločitve o sankcijah - olajševalne okoliščine
PODROČJE VSRS
PREKRŠKI - PREKRŠKOVNO PROCESNO PRAVO
IZREK
I. Ob pritožbi se po uradni dolžnosti sodba sodišča prve stopnje glede prekrška navedenega pod točko 1/I. izreka o odgovornosti, sankcijah in stroških postopka razveljavi ter se zadeva v tem delu vrne sodišču prve stopnje v novo odločanje.

II. V odločitvi o enotni sankciji in stroških postopka o prekršku se sodba sodišča prve stopnje spremeni tako, da se v enotni sankciji znesek globe 1.500,00 EUR nadomesti z zneskom 500,00 EUR, stranski sankciji 18 kazenskih točk za prekršek storjen z motornim vozilom B kategorije in odvzem osebnega avtomobila O., tip C., reg. št. 1, št. šasije 2, se ne izrečeta, znesek sodne takse v višini 200,00 EUR pa se nadomesti z zneskom 50,00 EUR. Izrečeno globo in stroške postopka mora obdolženka plačati v roku in na način, kot je navedeno v točkah III. in V. izreka prvostopenjske sodbe, sicer bo sodišče prve stopnje ravnalo na način pojasnjen v teh točkah.

III. Sicer se pritožba zavrne in v nerazveljavljenem in nespremenjenem delu sodba sodišča prve stopnje potrdi.
JEDRO
Začasni odvzem vozniškega dovoljenja je inštitut v rednem sodnem postopku o prekršku, ki ga izreče sodišče ob izpolnjenih pogojih iz 113.a člena ZP-1 in ga ni mogoče enačiti z odvzemom vozniškega dovoljenja z odločbo upravne enote, ker imetnik vozniškega dovoljenja ne opravi kontrolnega zdravstvenega pregleda, na katerega je bil napoten (napotitev na kontrolni zdravstveni pregled opravi upravna enota, skladno z drugim odstavkom 84. člena ZVoz-1), v določenem roku ali ga ne opravi v celoti, dokler se s kontrolnim zdravstvenim pregledom ne ugotovi telesna in duševna zmožnost za vožnjo motornih vozil. Sankcija za vožnjo z vozniškim dovoljenjem, ki je bilo vozniku na podlagi takšne odločbe upravne enote odvzeto, je določena v sedmem odstavku 84. člena ZVoz-1, dejanje pa je kvalificirano kot prekršek po sedmem odstavku v zvezi s tretjim odstavkom 84. člena ZVoz-1, zato obdolženki ni mogoče očitati storitve prekrška po desetem odstavku 56. člena ZVoz-1.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window