Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-179/95 - Ustavna pritožba A. P. zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. II Ips- 749/94 z dne 6.7.1995 v zvezi s sodbama Višjega sodišča v Kopru št. Cp...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-179/95
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US18109
GESLA
Sklenitev kupoprodajne pogodbe po stanovanjskem zakonu, zahtevki. Prodaja stanovanj. Retroaktivnost zakona. Načelo enakosti pred zakonom. Lastninska pravica. Absolutna pravica. Pravica do stanovanja.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba A. P. zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. II Ips- 749/94 z dne 6.7.1995 v zvezi s sodbama Višjega sodišča v Kopru št. Cp-197/94 z dne 26.4.1994 in Temeljnega sodišča v Kopru, Enota v Piranu, št. P-407/93 z dne 30.11.1993
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
nesprejem ustavne pritožbe
IZREK
Ustavna pritožba A. P. zoper sodbo Vrhovnega sodišča v zvezi s sodbama Višjega sodišča v Kopru in Temeljnega sodišča v Kopru, Enota v Piranu se ne sprejme.
EVIDENČNI STAVEK
Načelo enakosti pred zakonom pri uporabi 128. člena Stanovanjskega zakona zavezuje sodišče, da enako obravnava (zavrne) vse zahtevke na sklenitev kupoprodajne pogodbe, kadar ugotovi, da obstoji kateri od odklonitvenih razlogov iz 128. člena Stanovanjskega zakona. Pri tem ne gre za odpoved stanovanjskega razmerja, ampak za ugotavljanje odpovednih razlogov, ki pomenijo tudi zakonski zadržek za prodajo stanovanja po Stanovanjskem zakonu. Okoliščina, da sodišče šele po uveljavitvi Stanovanjskega zakona ugotovi, da je pred uveljavitvijo Stanovanjskega zakona ali ob njej obstajal razlog za odpoved stanovanjskega razmerja, pa ne pomeni retroaktivne uporabe Zakona o stanovanjskih razmerjih. Ustava ne zagotavlja absolutne pravice do pridobitve lastninske pravice na stanovanju tistemu, ki stanovanje zaseda, tako kot tudi ne zagotavlja državljanom absolutne pravice do stanovanja. "Pravice do doma", katere kršitev uveljavlja pritožnik, Ustava ne pozna. Z določbo 78. člena (primerno stanovanje) Ustava zavezuje državo samo k ustvarjanju možnosti, da si državljani pridobijo primerno stanovanje. Eno takšnih možnosti vsebuje 117. člen Stanovanjskega zakona, ki pa na podlagi 67. člena Ustave določa tudi pogoje za njegovo pridobitev.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window