AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

P-105/05 - Spor o pristojnosti

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
P-105/05
VRSTA ZADEVE
spori o pristojnosti
INTERNA OZNAKA
US25662
GESLA
1.2.51.7.2 - Ustavno sodstvo - Vrste vlog - Aktivna legitimacija v postopku pred Ustavnim sodiščem - Spor o pristojnosti - Prizadeti organ. 1.3.4.8 - Ustavno sodstvo - Pristojnost - Vrste postopkov - Postopek v sporih o pristojnosti. 1.3.52.1.3 - Ustavno sodstvo - Pristojnost - Odločitev - V sporu o pristojnosti - Med sodišči in drugimi državnimi organi. 1.5.51.3.3 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - Odločitve v drugih postopkih - Odločitev o tem, kateri organ je pristojen. 1.5.51.3.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - Odločitve v drugih postopkih - Zavrženje, ker ne gre za spor o pristojnosti.
NAPADENI AKT
Spor o pristojnosti
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Policijska uprava Nova Gorica, Policijska postaja Idrija, Idrija
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
določitev pristojnega organa
IZREK
Za odločanje v postopku o prekršku zoper A. A. zaradi prekrška iz prve alineje opisa dejanja v obdolžilnem predlogu Policijske postaje Idrija št. 31/11-447149 z dne 14. 4. 2005 je pristojna Policijska Postaja Idrija. Zahteva za rešitev spora glede pristojnosti med Policijsko postajo Idrija in Okrajnim sodiščem v Idriji zaradi prekrška iz druge alineje opisa dejanja v obdolžilnem predlogu Policijske postaje Idrija št. 31/11-447149 z dne 14. 4. 2005 se zavrže.
EVIDENČNI STAVEK
Ker je za storitev hujšega prekrška po prvem odstavku 234. člena ZVCP-1lahko relevantno le ogrožanje oziroma poškodovanje druge osebe ali njenega premoženja in ne domnevnega storilca prekrška samega, pri obdolženčevem ravnanju ne gre za povrzočitev prometne nesreče, zaradi katere bi bllo treba prekršek pravno opredeliti po prej navedeni določbi. Zato je, v skladu s prvim odstavkom 52. člena ZP-1, za odločanje v postopku o prekršku pristojen prekrškovni organ, Policijska postaja Idrija. Navedena odločitev je tudi v skladu s temeljno usmeritvijo ZP-1 k poenostavitvi in pospešitvi postopka o prekršku in s tem spoštovanju načel učinkovitosti postopka in odločanja brez nepotrebnega odlašanja, ki napotuje k restriktivni razlagi določb o izjemnem obravnavanju prekrškov v rednem sodnem postopku. Za odločanje o pristojnosti, ne da bi spor glede tega nastal, pa Ustavno sodišče ni pristojno. Zato je bilo treba zahtevo Policijske postaje Idija v tem delu zavreči.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window