Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-18/95 - Sklep Vrhovnega sodišča št. U 1146/93 z dne 1.12.1994

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-18/95
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US18387
GESLA
Upravni organ, molk upravnega organa. Medsebojna neusklajenost dveh zakonov. Upravni spor, procesna predpostavka za sprožitev v primeru molka upravnega organa. Enako varstvo pravic. Pravica do sodnega varstva.
NAPADENI AKT
Sklep Vrhovnega sodišča št. U 1146/93 z dne 1.12.1994
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Sklep Vrhovnega sodišča se odpravi. Zadeva se vrne Vrhovnemu sodišču v ponovno odločanje.
EVIDENČNI STAVEK
Obstoja procesnih predpostavk za sprožitev upravnega spora ni mogoče ugotavljati neodvisno od pravne ureditve upravnega postopka. Potrebno je upoštevati, da se mora stranka v upravnem postopku ravnati v skladu z določbami Zakona o splošnem upravnem postopku (v nadaljevanju: ZUP) in ji ravnanje v skladu z njegovimi določbami ne more biti v škodo v kasneje sproženem upravnem sporu, za katerega v času vodenja upravnega postopka niti ni vedela, da ga bo sprožila. Prvi stavek tretjega odstavka 26. člena Zakona o upravnih sporih (v nadaljevanju: ZUS) je mogoče v povezavi z drugim odstavkom 218. člena ZUP razlagati le tako, da je procesna predpostavka za sprožitev upravnega spora v primeru molka organa prve in druge stopnje podana, če je stranka podala - vložila pritožbo. Upoštevajoč določbo 233. člena ZUP beseda "obrniti se" ne more pomeniti specialne določbe, ki bi urejala izročitev pritožbe drugače kot 233. člen ZUP. V obravnavani zadevi je stališče Vrhovnega sodišča v izpodbijanem sklepu, da prvi stavek tretjega odstavka 26. člena zahteva kot procesno predpostavko tudi, da stranka dejansko vloži - izroči - pritožbo pri organu druge stopnje, pomenilo, da je bila tožba pritožnika zavržena in s tem kršena njegova ustavna pravica do sodnega varstva iz 23. člena Ustave. Pritožniku je bila z izpodbijanim sklepom kršena tudi njegova ustavna pravica do enakega varstva pravic iz 22. člena Ustave, ker pritožniku ni bilo zagotovljeno enako varstvo njegovih pravic v postopku pred državnimi organi kot tistim strankam, o katerih zahtevah oziroma pritožbah so upravni organi pravočasno odločili.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window