Navigacija

Uredba o spremembah in dopolnitvah uredbe o taksi za obremenjevanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 51-2445/1999, stran 6459 DATUM OBJAVE: 29.6.1999

VELJAVNOST: od 1.7.1999 / UPORABA: od 1.7.1999

RS 51-2445/1999

Verzija 1 / 1

Čistopis se uporablja od 1.7.1999 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 25.10.2020: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 51/99

Časovnica

Na današnji dan, 25.10.2020 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 1.7.1999
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

2445. Uredba o spremembah in dopolnitvah uredbe o taksi za obremenjevanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida

 
 
Na podlagi 80. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96) in 21. člena zakona o Vladi Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 4/93, 71/94, 23/96, 47/97 in 23/99) izdaja Vlada Republike Slovenije
 

U R E D B O
o spremembah in dopolnitvah uredbe o taksi za obremenjevanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida

 

1. člen

 
V uredbi o taksi za obremenjevanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida (Uradni list RS, št. 68/96, 2/97, 5/97 – popr., 24/98 in 65/98) se v 3. členu nadomestita tretji in četrti odstavek z novim odstavkom, ki se glasi:
 
“Taksa se ne obračunava in ne plačuje od mineralnih olj in plina za pogonski namen iz 1.1, 1.2, 2.1, 3.1 in 6.1 točke 54. člena zakona o trošarinah (Uradni list RS, št. 84/98).“
 

2. člen

 
6. člen se spremeni tako, da se glasi:
 
“Zavezanec za plačilo takse za goriva za ogrevanje, ki so trošarinski izdelki po zakonu o trošarinah, je trošarinski zavezanec in takso obračunava in plačuje po postopkih in na način, kot da bi bila trošarina, razen uporabe goriv za ogrevanje za namene, za katere se ne plača trošarina po 55. členu zakona o trošarinah.
 
Zavezanec za plačilo takse za druga goriva, ki niso trošarinski izdelki (v nadaljnjem besedilu: zavezanec) je uvoznik ali proizvajalec goriv.
 
Uvoznik goriv iz prejšnjega odstavka je carinski dolžnik, določen v skladu s carinskimi predpisi.
 
Zavezanec, ki ni uvoznik goriv, mora obračunati obveznost plačila takse za koledarski mesec.
 
Zavezanec mora v svojih evidencah zagotoviti podatke po vrstah goriv na podlagi katerih obračunava in plačuje takso.
 
Na podlagi evidenc iz prejšnjega odstavka sestavi zavezanec mesečni obračun takse, ki ga mora predložiti davčnemu organu do zadnjega dne naslednjega meseca po poteku meseca, za katerega je sestavil obračun.
 
Iz obračuna iz prejšnjega odstavka morajo biti razvidni: obdobje, za katero se plačuje taksa, opravljen promet goriv po vrstah goriv ter zneski obračunane takse.
 
Zavezanec mora davčnemu organu predložiti obračun takse ne glede na to, ali je za obdobje, za katerega predloži obračun, dolžan plačati takso ali ne.
 
Zavezanec mora obračunano takso plačati do zadnjega dne naslednjega meseca po poteku meseca, v katerem je nastala davčna obveznost.
 
Pri uvozu goriv obračunava takso pristojni carinski organ, taksa pa se obračunava in plačuje, kot da bi bila uvozna dajatev v smislu 3. člena carinskega zakona.
 
Glede obračunavanja zamudnih obresti, pravnih sredstev, postopka prisilne izterjave ter vseh drugih vprašanj postopka, stvarne in krajevne pristojnosti davčnega oziroma carinskega organa se uporablja zakon, ki ureja davčni postopek in zakon, ki ureja davčno službo oziroma carinski zakon in zakon, ki ureja carinsko službo.“
 

3. člen

 
6.a člen se spremeni tako, da se glasi:
 
“Če zavezanec iz prvega in drugega odstavka prejšnjega člena proda gorivo porabniku, ki ima od ministrstva, pristojnega za varstvo okolja (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo), dovoljenje za s takso neobremenjeno uporabo goriva (v nadaljnjem besedilu: dovoljenje), za to gorivo ne plača takse.
 
Porabnik mora za nakup goriva, na katerega se nanaša dovoljenje, predložiti zavezancu iz prejšnjega člena poleg dovoljenja tudi pismeno izjavo, s katero potrjuje, da s kupljeno količino goriva še ni presežena letna količina iz dovoljenja.“

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window