Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-319/97 - Zakon o sodniški službi (Uradni list RS, št. 19/94 in 8/96) (ZSS), 1. odst. 99. čl.

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svojo zadevo št. Up-15/93 z dne 8. 11. 1994 (OdlUS III,119).
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-319/97
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18860
GESLA
Imuniteta sodnika. Kazenski postopek, dovoljenje za začetek kazenskega postopka. Kazenski postopek, položaj subsidiarnega tožilca v kazenskem postopku. Poslanska imuniteta. Sestava vlade. Izvolitev sodnikov.
NAPADENI AKT
Zakon o sodniški službi (Uradni list RS, št. 19/94 in 8/96) (ZSS), 1. odst. 99. čl.
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Danilo Bakan, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Pobuda Danila Bakana za začetek postopka za oceno ustavnosti prvega odstavka 99. člena Zakona o sodniški službi se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Namen ustavne določbe o imuniteti sodnika ni v tem, da bi varovala sodnika kot posameznika, ampak je njen namen enak kot pri poslanski imuniteti - to je preprečiti morebitno oviranje dela sodstva v razmerju do državnih organov drugih dveh vej oblasti. Imuniteta je eden od bistvenih elementov neodvisnosti sodstva. Določba Zakona o kazenskem postopku, po kateri mora državni tožilec že ob vložitvi obtožnice predložiti dokaz o pridobljenem dovoljenju za začetek kazenskega postopka zoper sodnika, določa obveznost državnemu tožilcu kot državnemu organu, ki se ne sme neutemeljeno vmešavati v delo neodvisne sodne veje oblasti. Subsidiarni tožilec zato v tem primeru ni izenačen s položajem državnega tožilca, ampak je izenačen s položajem zasebnega tožilca, kar pomeni, da mora v primeru vložene obtožnice z njegove strani sodišče zahtevati dovoljenje za začetek kazenskega postopka zoper sodnika. Izpodbijana določba, s katero je uzakonjena obveznost organa, ki je pristojen zahtevati dovoljenje za začetek kazenskega postopka, da o vloženi zahtevi obvesti Sodni svet in pristojno ministrstvo, vprašanja, kdo lahko zahteva dovoljenje, ne ureja drugače kot ZKP. Vprašanje, kdo je upravičen zahtevati dovoljenje za začetek kazenskega postopka, tudi ni predmet te določbe, ampak predmet ureditve v ZKP. Zato je Ustavno sodišče pobudo kot neutemeljeno zavrnilo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window