Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-17/95 - Sodba Vrhovnega sodišča št. U 649/93 z dne 12.10.1994 in sklep Ministrstva za notranje zadeve št. 0011/8-XVII-167.890 z dne 16.4.1993

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-17/95
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US17921
GESLA
Sprejem v državljanstvo. Obnova postopka o sprejemu v državljanstvo. Enako varstvo pravic. Upoštevanje obnovitvenih razlogov. Obnovitveni razlog možnosti udeležbe v postopku.
NAPADENI AKT
Sodba Vrhovnega sodišča št. U 649/93 z dne 12.10.1994 in sklep Ministrstva za notranje zadeve št. 0011/8-XVII-167.890 z dne 16.4.1993
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Sodba Vrhovnega sodišča in sklep Ministrstva za notranje zadeve se odpravita. Zadeva se vrne Ministrstvu za notranje zadeve v ponovno odločanje.
EVIDENČNI STAVEK
1. Z izpodbijanima aktoma pa je bila kršena pritožnikova ustavna pravica iz 22. člena Ustave (enako varstvo pravic v postopku), ker pri odločanju o njegovem predlogu za obnovo postopka ni bil upoštevan obnovitveni razlog iz 9. točke 249. člena ZUP v zvezi s prvim odstavkom 8. člena ZUP, po katerem "je treba stranki dati možnost, da se izjavi o dejstvih in okoliščinah, ki so pomembna za zakonito odločbo". 2. Če stranki ni bila dana možnost udeležbe, bodisi da v postopek sploh ni bila vključena, bodisi da ni imela možnosti izjaviti se o dejstvih in okoliščinah, pomembnih za zakonito odločitev , gre za kršitev načela zaslišanja strank (prvi odstavek 8. člena ZUP) oziroma določb 143. člena ZUP o pravici stranke udeleževati se ugotovitvenega postopka in v njem braniti svoje pravice, kar obenem predstavlja tudi kršitev pravice do enakega varstva pravic iz 22. člena Ustave. 3. V tem konkretnem primeru, ko gre za stranko upravnega postopka v najožjem pomenu (za t.i. aktivno stranko, ne le za stranskega intervenienta, ki mu je po 49. členu ZUP tudi priznan položaj stranke v upravnem postopku) je edino ustavno konformna interpretacija načela zaslišanja strank (8. člen ZUP) oziroma obnovitvenega razloga možnosti udeležbe v postopku po 9. točki 249. člena ZUP tista, ki zajema v okvir kršitve ne le primere, ko stranka sploh ni bila vabljena in vključena v postopek, temveč tudi primere, ko stranki ni bila dana možnost obravnavanja, na primer možnost komentiranja izjave priče oziroma komentiranja s strani priče navedenih dejstev in okoliščin, oziroma možnost udeležbe v ugotovitvenem postopku po 143. členu ZUP.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window