Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 317/99 - Pretres možganov, zlom desne stegnenice, zlom desne ključnice, zlom obeh krakov desne sramnice, ureznine po levi podlahti in obeh spod...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 317/99
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000533
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
20 dni. 2x je bila tožnica operirana, odvisna od tuje pomoči, hodila je z berglami 3 mesece, na levi roki je 6 tednov nosila opornico, opravljala je fizioterapijo in številne kontrolne preglede. Tudi 3 operacije zaradi odstranitve tujkov so bile neprijetne.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 317/99. Reviziji tožeče stranke je bilo delno ugodeno, odškodnina za skaženost je bila s 150.000,00 SIT zvišana na 300.000,00 SIT, za ZŽA pa z 2.300.000,00 SIT na 3.000.000,00 SIT.
OŠKODOVANEC
Ženska, poškodovana v prometni nesreči. V času škodnega dogodka je bila stara 19 let.
POŠKODBA
Pretres možganov, zlom desne stegnenice, zlom desne ključnice, zlom obeh krakov desne sramnice, ureznine po levi podlahti in obeh spodnjih udih, številne odrgnine, prekinitev mišice iztegovalke prstov leve roke in globoke iztezalke levega kazalca, podliv krvi v področju levega očesa, stekleni tujki na levi roki in podlahti ter maščobno embolijo.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
300000 SIT Skaženost prestavljajo številne brzgotine po kolku (dolžine 10 cm), stegnu (dolžine 12 cm), po levi podlahti (dolžine 12 cm) in po hrbtišču leve roke (dolžine 5 cm), ki tožnici povzročajo neprijetnosti, zadrego in s tem duševne bolečine. 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov - poškodbe okolčja in stegnenice - poškodbe rok in ramenskega obroča
STRAH
TELESNE BOLEČINE
1800000 SIT En teden hude telesne bolečine, štiri tedne srednje hude in dva do tri mesece manj intenzivne ter kasnejše in bodoče občasne telesne bolečine ob spremembah vremena.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
3000000 SIT Izvedenec je ocenil zmanjšanje tožničinih življenjskih aktivnosti za 30%. Razlogi za tako visok odstotek so predvsem stanje po pretresu možganov, omejena gibljivost ramenskega sklepa z zadebelitvijo zaraščenega zloma ključnice, omejena gibljivost posameznih sklepov kazalca lažje stopnje in zavrtost širokega prijema roke. Slednje tožnico ovira pri igranju harmonike, s čimer se je ljubiteljsko ukvarjala in ji zmanjšuje spretnost pri delu z računalnikom. Zaradi izbočene desne ključnice je tožnica občutljiva na pritisk, kar jo ovira pri nošnji torbice in pri privezovanju z varnostnim pasom v avtomobilu. Tožnica ima bolečine pri daljšem sedenju, hitreje se utrudi, ne more sproščeno teči. Po nezgodi je opustila skakanje v višino, s čimer se je prej ukvarjala, težje igra tenis, ne more več plesati v folklorni skupini, kar je tudi počela pred nezgodo. Tožnica je bila ob nezgodi stara 19 let, zaradi nezgode je bila prisiljena bistveno spremeniti način življenja na športno rekreativnem področju (atletika, planinarjenje). Tudi pri opravljanju svojega poklica (upravni tehnik, dela kot blagajnik) se mora bistveno bolj potruditi za enako uspešnost pri delu. Dodatno pa so se poslabšale njene astmatične težave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window