Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 436/2005 - Udarno razpočne rane na čelu, na sprednji strani obeh kolen pred pogačicama in nad levim kolenom nad pogačico, obtolčenina leve stra...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 436/2005
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS001548
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
Oškodovanka je bila po nesreči z reševalnim vozilom prepeljana v bolnišnico, kjer je bila pregledana v urgentni kirurški ambulanti. Po pregledu je bila sprejeta na travmatološki oddelek, kjer je ostala en dan. Bila je podvržena rentgenskemu slikanju. Rane so ji bile očiščene in zašite v lokalni anasteziji, rana na levem kolenu pa je bila tudi drenirana. Na levo nogo ji je bila nameščena mavčeva longeta. Prejemala je sredstva za lajšanje bolečin in antibiotike. 13.7.1997 je bila odpuščena v domačo oskrbo. Zdravljenje je nadaljevala pri izbrani zdravnici, pri kateri je imela 5 kontrolnih pregledov. Redno je hodila na prevezovanje ran. 21.7.1997 in 22.7.1997 so ji bili odstranjeni šivi iz ran na čelu in levem kolenu. Na rani na levem kolenu je bilo prisotno vnetje, ki se je umirilo 28.7.1997. Tega dne je bilo njeno zdravljenje zaključeno.
OPOMBA
II Ips 436/2005. Revizija tožeče stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Ženska, stara 61 let, poškodovana v prometni nesreči.
POŠKODBA
Udarno razpočne rane na čelu, na sprednji strani obeh kolen pred pogačicama in nad levim kolenom nad pogačico, obtolčenina leve strani prsnega koša ter prelom 5. do 7. rebra na levi strani.
REHABILITACIJA
 
SKAŽENOST
400.000,00 SIT Oškodovanki so ostale trajne anatomske posledice v obliki brazgotin po udarno-razpočnih ranah na čelu in na sprednji strani obeh kolen in sicer: brazgotina na čelu v dolžini 7 cm, brazgotina na sprednji strani levega kolena pred pogačico v velikosti 2 cm x 2 cm, brazgotina na sprednji strani nad levo pogačico v obliki črke L, pri čemer prečni krak meri 9 cm, pokončni pa 7 cm in prečna brazgotina na sprednji strani desnega kolena v dolžini 2 cm. Brazgotine na nogah so na takem predelu, ki je pretežni del leta skrit pod oblačili. Izstopa pa brazgotina na čelu, ki je dolga kar 7 cm. Ta je vidna z govorne razdalje in je na takem mestu, ki je zelo vidno, saj ni skrito ne pod lasmi, ne pod oblačili. Na tem predelu je spremenjena tudi barva kože. 
SKUPINA
poškodbe glave in možganov - poškodbe kolena in goleni
STRAH
100.000,00 SIT Utrpela je kratkotrajen primarni strah, ko se je za hip zbala za svoje življenje, ki pa glede na poškodbe ni bilo ogroženo. Neposredno po nesreči, se ji je, zaradi številnih ran po telesu iz katerih je krvavela in spremljajočih bolečin, pojavil sekundarni strah v obliki zaskrbljenosti glede poškodb, ki jih je utrpela. Ta strah se je umiril potem, ko so ji oskrbeli poškodbe. Med zdravljenjem se je pojavila lažja zaskrbljenost zaradi nastanka vnetja na eni od ran in zaskrbljenost za izid zdravljenja. Sekundarni strah je izzvenel z zaključkom zdravljenja 28.7.1997.
TELESNE BOLEČINE
800.000,00 SIT Bolečinsko obdobje je trajalo skupaj 91 dni, upoštevajoč tako bolečine zaradi udarnin, kot tudi zaradi zloma reber. Prevladovale so trajne in občasne lažje telesne bolečine. Hude bolečine, ki so se pojavljale občasno, je trpala 7 dni. Trajnih hudih bolečin ni trpela. V bodoče bo občasno trpela lažje do zmerne glavobole.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
500.000,00 SIT Zaradi poškodb je bila oškodovanka začasno nezmožna za delo 17 dni in v tem času tudi omejena pri opravljanju vsakodnevnih življenjskih aktivnosti (izvedenec je njeno začasno zmanjšanje življenjskih aktivnosti ocenil na 15%). Trajne posledice škodnega dogodka pa se kažejo v nekoliko omejeni gibljivosti in bolečinah v levem kolenu, kar je le delno posledica obravnavane poškodbe kolena. Delno so njihov vzrok tudi degenerativne spremembe. Oškodovanka je zato ovirana pri daljši hoji, klečanju, hoji po neravnem terenu, posebej navzdol. Njene življenjske aktivnosti so zato zmanjšane za 5%.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window