Navigacija

Zakon o jamstvu Republike Slovenije za obveznosti domačega letalskega prevoznika za kritje škod, nastalih kot posledica vojne oziroma terorizma in o pogojih jamstva za tuje letalske prevoznike – ZJODLPKŠ-UPB1 (prečiščeno besedilo)

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 18-716/2003, stran 2366 DATUM OBJAVE: 21.2.2003

RS 18-716/2003

 
 

716. Zakon o jamstvu Republike Slovenije za obveznosti domačega letalskega prevoznika za kritje škod, nastalih kot posledica vojne oziroma terorizma in o pogojih jamstva za tuje letalske prevoznike – ZJODLPKŠ-UPB1 (prečiščeno besedilo)

 
 
Na podlagi 153. člena poslovnika državnega zbora je Državni zbor Republike Slovenije na seji dne 29. januarja 2003 potrdil uradno prečiščeno besedilo zakona o jamstvu Republike Slovenije za obveznosti domačega letalskega prevoznika za kritje škod, nastalih kot posledica vojne oziroma terorizma in o pogojih jamstva za tuje letalske prevoznike, ki obsega:
 
-
zakon o jamstvu Republike Slovenije za obveznosti domačega letalskega prevoznika za kritje škod, nastalih kot posledica vojne oziroma terorizma in o pogojih jamstva za tuje letalske prevoznike – ZJODLPKŠ (Uradni list RS, št. 79/01 z dne 10. 10. 2001),
 
-
zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o jamstvu Republike Slovenije za obveznosti domačega letalskega prevoznika za kritje škod, nastalih kot posledica vojne oziroma terorizma in o pogojih jamstva za tuje letalske prevoznike – ZJODLPKŠ-A (Uradni list RS, št. 111/01 z dne 29. 12. 2001),
 
-
zakon o spremembi in dopolnitvi zakona o jamstvu Republike Slovenije za obveznosti domačega letalskega prevoznika za kritje škod, nastalih kot posledica vojne oziroma terorizma in o pogojih jamstva za tuje letalske prevoznike – ZJODLPKŠ-B (Uradni list RS, št. 32/02 z dne 11. 4. 2002) in
 
-
zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o jamstvu Republike Slovenije za obveznosti domačega letalskega prevoznika za kritje škod, nastalih kot posledica vojne oziroma terorizma in o pogojih jamstva za tuje letalske prevoznike – ZJODLPKŠ-C (Uradni list RS, št. 108/02 z dne 12. 12. 2002).
 
440-03/01-109/5
 
Ljubljana, dne 29. januarja 2003.
 
Predsednik
Državnega zbora
Republike Slovenije
Borut Pahor l. r.
 

Z A K O N
O JAMSTVU REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBVEZNOSTI DOMAČEGA LETALSKEGA PREVOZNIKA ZA KRITJE ŠKOD, NASTALIH KOT POSLEDICA VOJNE OZIROMA TERORIZMA IN O POGOJIH JAMSTVA ZA TUJE LETALSKE PREVOZNIKE uradno prečiščeno besedilo (ZJODLPKŠ-UPB1)

 

1. člen

 
Republika Slovenija s tem zakonom prevzema jamstvo za obveznosti domačega letalskega prevoznika iz naslova odgovornosti za škode povzročene tretjim osebam na zemlji, v primeru vojne in/ali terorizma, v obsegu odklonjenega zavarovalnega kritja, ter določa pogoje glede kritja teh škod za tuje letalske prevoznike, ki uporabljajo slovenski zračni prostor.
 

2. člen

 
(1)
Z jamstvom Republike Slovenije iz prejšnjega člena so krite škode, ki presegajo dano zavarovalno kritje, oziroma presegajo 50 mio USD in ne presegajo 750 mio USD po škodnem dogodku.
 
(2)
Jamstvo iz prejšnjega odstavka tega člena se daje slovenskemu letalskemu prevozniku, ki ima veljavno spričevalo letalskega prevoznika v skladu s 76. členom zakona o letalstvu (Uradni list RS, št. 18/01) ter so njegovi zrakoplovi vpisani v register zrakoplovov Republike Slovenije, z namenom nemotene dejavnosti zračnega prevoza, kolikor to zahteva tuja država.
 
(3)
Jamstvo iz prvega odstavka tega člena se daje za čas do spremembe mednarodnih zavarovalnih in pozavarovalnih pogojev za kritje rizikov za primere vojne in/ali terorizma in to do 30. junija 2003, pod pogoji iz prvega odstavka 2.b člena tega zakona.
 
(4)
V primerih enostranske odpovedi zavarovatelja ali nemožnosti zagotovitve zavarovalnega kritja za rizike iz 1. člena tega zakona, deloma ali v celoti, v obdobju od 1. julija 2003 do 31. decembra 2003, bo Republika Slovenija dala jamstvo pod pogoji iz drugega, tretjega in četrtega odstavka 2.b člena tega zakona.
 
(5)
Za ureditev razmerij iz naslova jamstva Republike Slovenije iz prvega in četrtega odstavka tega člena, sklene ministrstvo, pristojno za finance, s slovenskim letalskim prevoznikom pogodbo.
 
(6)
Spremembe mednarodnih zavarovalnih in pozavarovalnih pogojev tekoče spremlja ministrstvo, pristojno za finance.
 

2.a člen

 
Ne glede na določbo drugega odstavka 2. člena tega zakona bodo v jamstvo Republike Slovenije iz prvega in četrtega odstavka navedenega člena vključene tudi obveznosti domačega letalskega prevoznika iz naslova odgovornosti za škode, ki bi jih povzročili zrakoplovi, ki jih je domači letalski prevoznik vzel v zakup, tudi v primeru, če se ne vpišejo v register zrakoplovov Republike Slovenije, pod pogojem, da so zajeti v veljavnem spričevalu letalskega prevoznika, skladno z določbami 24. in 76. člena zakona o letalstvu.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window