Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / TFLGlasnik

Ureditev izumov in avtorskih pravic iz delovnega razmerja - problemi v praksi

AVTOR
mag. prava Kevin Rihtar in mag. Minu A. Gvardjančič
GOST
PUBLIKACIJA
TFL Glasnik
ŠTEVILKA PUBLIKACIJE
29
LETO
2020
RUBRIKA
Članki
POVZETEK
Raziskovanje, razvoj in inovacije so v vsakem gospodarstvu eden izmed ključnih temeljev za doseganje večje konkurenčnosti in pogosto tudi gibalo rasti. Delež inovacijsko aktivnih družb v slovenski industriji in izbranih storitvenih dejavnostih je relativno visok in po podatkih Statističnega urada RS dosega 48,6% vseh družb.  Inovacije pa so po sami naravi stvari neposredni rezultat prizadevanja posameznih zaposlenih, zaradi česar se v praksi poraja vprašanje, kdo je zakoniti imetnik posameznih pravic iz naslova inovacij, in ali so slednje v celoti in pravilno prešle na delodajalca.
Najpogosteje prihaja do zapletov pri najpomembnejših inovacijah za družbe, pri izumih, redkeje, a še vedno ne zanemarljivo, pa pri avtorskih delih. Če imajo večje, tehnološko naravnave družbe, to praviloma že urejeno v splošnih aktih, se večkrat zaplete pri manjših inovativnih družbah in start-up družbah, ki določene zakonske obveznosti na področju intelektualne lastnine pogosto spregledajo. Omenjen problem je dolgo časa lahko latenten, pokaže pa se pri prevzemih družb ali prenosih posameznih pravic intelektualne lastnine na morebitne kupce, nemalokrat pa tudi v primeru prenehanja delovnega razmerja delavca – izumitelja. Namen tega prispevka je na kratko očrtati sistem nastajanja intelektualne lastnine v okviru delovnih razmerji ter poudariti najpogostejše probleme v praksi, ki imajo včasih tudi daljnosežne posledice za posamezne transakcije.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window