Navigacija

Pravilnik o hrupu zrakoplovov

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 55-2546/2000, stran 7326 DATUM OBJAVE: 20.6.2000

VELJAVNOST: od 5.7.2000 / UPORABA: od 5.7.2000

RS 55-2546/2000

Verzija 4 / 4

Čistopis se uporablja od 23.7.2008 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 20.1.2020: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 55/00, 18/01, 40/04, 75/08

Časovnica

Na današnji dan, 20.1.2020 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 23.7.2008
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 
 

2546. Pravilnik o hrupu zrakoplovov

 
 
Na podlagi 265. člena zakona o zračni plovbi (Uradni list SFRJ, št. 45/86, 24/88, 80/89, 29/90 in Uradni list RS, št. 58/93) izdaja minister za promet in zveze
 

P R A V I L N I K 
o hrupu zrakoplovov

 

1. člen

(obseg urejanja)

 
Ta pravilnik določa in ureja največje dovoljene jakosti hrupa zrakoplovov, pogoje za izdajo spričevala o hrupu, obveznosti v zvezi s spričevalom o hrupu, postopke za vrednotenje hrupa zrakoplovov in omejitve uporabe zrakoplovov glede na hrup, ki ga povzročajo.
 

2. člen

(pomen izrazov)

 
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen, če iz besedila ne izhaja drugače:
 
1.
Letalo (Aeroplane) je zrakoplov na motorni pogon, težji od zraka, ki dobi vzgon v letu predvsem od aerodinamičnih reakcij na njegove površine.
 
2.
Zrakoplov (Aircraft) je vsaka naprava, ki se lahko obdrži v atmosferi zaradi reakcije zraka, razen reakcije zraka na zemeljsko površino.
 
3.
Pomožna pogonska enota – APU (Auxiliary power unit) je samostojna pogonska naprava na zrakoplovu, ki daje električno/pnevmatsko moč zrakoplovu v času operacij na tleh.
 
4.
Obtočno razmerje motorja (By-pass ratio) je razmerje med maso zraka, ki teče skozi obtočne – vzporedne kanale plinskega turbinskega motorja, in maso zraka, ki teče skozi njegove zgorevalne komore; izračunano pri največjem potisku, ko motor miruje, v mednarodni standardni atmosferi na nivoju morske gladine.
 
5.
Izpeljana enačica zrakoplova (Derived version of an aircraft) je zrakoplov, ki je s stališča plovnosti podoben prototipu, za katerega je bilo izdano spričevalo o hrupu, vendar so bile kasneje na njem izvršene konstrukcijske spremembe, ki lahko škodljivo vplivajo na njegovo karakteristiko hrupa.
 
6.
Podzvočno letalo (Subsonic aeroplane) je letalo, ki ne more vzdrževati vodoravnega leta s hitrostjo, ki je večja kot 1 Mach.
 
7.
Letalski standard – hrup je minimalna zahteva v zvezi s hrupom zrakoplovov, kot izhaja iz priloge številka 01 – zahteve in postopki, ki je sestavni del tega pravilnika.
 
8.
Čikaška konvencija je Konvencija o mednarodnem civilnem letalstvu, ki je bila na voljo za podpis v Čikagu 7. decembra 1944 ter vključuje vsako prilogo, sprejeto na podlagi 90. člena omenjene konvencije, in vsako spremembo prilog ali konvencije v skladu z njenim 90. in 94. členom, če veljajo za Republiko Slovenijo.
 

3. člen

(spričevalo o hrupu)

 
(2)
Spričevalo o hrupu mora vsebovati:
 
a)
podatke o državi registracije zrakoplova, oznako državne pripadnosti in registrsko oznako zrakoplova;
 
b)
serijsko številko izdelave ter vrsto in model zrakoplova, kot tudi ustrezne podatke o vgrajenih motorjih in propelerjih;
 
c)
največjo vzletno maso zrakoplova, pri kateri je bila izkazana skladnost glede hrupa zrakoplova v skladu z določbami tega pravilnika;
 
d)
vse tehnične karakteristike zrakoplova, ki vplivajo na raven hrupa, ki ga zrakoplov oddaja v okolje;
 
e)
morebitne spremembe, ki so bile na zrakoplovu opravljene z namenom, da se izpolnijo zahteve glede ravni dovoljenega hrupa;
 
f)
morebitne operativne omejitve, ki so bile določene za zrakoplov z namenom, da se izpolnijo zahteve glede ravni dovoljenega hrupa;
 
g)
vrednosti povprečne ravni hrupa na referenčnih merilnih točkah, ki so bile izmerjene na podlagi določb tega pravilnika in ne presegajo največjih dovoljenih vrednosti iz tega pravilnika. Ta zahteva velja za letala, za katera je bila vloga za certifikacijo prototipa vložena 6. oktobra 1977 ali kasneje, in za helikopterje, za katere je bila vloga za certifikacijo prototipa vložena 1. januarja 1985 ali kasneje;
 
h)
navedbo ustreznega poglavja iz priloge številka 01 tega pravilnika, na podlagi katerega je bilo zrakoplovu izdano spričevalo o hrupu.
 
(3)
Podatki iz točk b) do h) prejšnjega odstavka se morajo vnesti v Priročnik zrakoplova (Flight Manual).
 
(4)
Spričevalo o hrupu ima lahko tudi obliko ločenega potrdila o izpolnjevanju zahtev glede hrupa ali ustrezne izjave, ki je zajeta v kakem drugem dokumentu, ki ga je odobrila država registracije zrakoplova, in za katerega se zahteva, da ga je treba hraniti na krovu zrakoplova. URSZP prizna veljavnost takih dokumentov, ki so jih izdali pristojni organi države registracije zrakoplova, če vsebujejo podatke, ki so navedeni v drugem odstavku tega člena in če ugotovi, da zrakoplov izpolnjuje zahteve glede hrupa, ki so najmanj tako stroge, kot so standardi, ki jih določa ta pravilnik.

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window